Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jogerősen, másodfokon is pert nyert a Transparency International Magyarország (TIM) az MNB ellen abban a perben, amelyben az "MNB részére komplex kutatáselemzési és ezek feladatokhoz kapcsolódó kommunikációs feladatok megvalósítása" elnevezésű, 2015. évi közbeszerzés iratainak kiadását kérte. A pályázaton a Századvég-alapítvány (3 évre) 1,8 milliárd forintos árajánlatával nyert a Kopint-Tárki Zrt. és a Tárki Zrt. vezette konzorcium 1,2 milliárdos ajánlatával szemben - adta hírül a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet és a civil szervezet a honlapján.

A jogerős ítélet értelmében az MNB-nek az ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül ki kell adnia mind a Századvég mintatanulmányát, amelynek magas pontszámaival a közbeszerzést megnyerte, mind a közbeszerzés döntési eljárása keretében készült dokumentumokat, jegyzőkönyveket.

Mi ez az egész?

Ahogy azt tavaly a Napi.hu is megírta, az egész történet abból indult, hogy az MNB 2015. február elején közzétette közbeszerzési felhívását. A március 11-i benyújtási határidőig ketten jelentkeztek, a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Kopint-Tárki és a Tárki alkototta konzorcium. Az MNB április 30-án a Századvéget hirdette ki győztesnek, 3 évre, 1,8 milliárd forintért.

Ezt követően a Kopint-Tárki iratbetekintést kért az MNB-től, és ez alapján megállapította, hogy a Századvég mintatanulmánya sem formai, sem tartalmi szempontból nem felel meg a kiíró által a tenderdokumentációban előírt feltételeknek.

A Kopint-Tárki vezette konzorcium előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az MNB-nek, amelyben egyenként kitért a szakmai értékelés szempontjaira. Formai szempontból azt a kérdést tette fel, hogyan adhatott maximális pontszámot az MNB a Századvég dolgozatára, ha abban egyetlen, a megadott időszakban megjelent forrás felhasználására sem került sor, holott ez előírás volt.

Az MNB a válaszában visszautasította a Kopint-Tárki valamennyi vitakérdését, amelyekből a Kopint-Tárki kiemelt néhányat. Erről bővebben itt olvashat.

Ezt követte a TIM pere, amelyet most másodfokon is megnyert a civil szervezet, így ennek köszönhetően nyilvánosságra kerülhetnek ezek a dokumentumok is.