A hitelminősítő a szerint a javuló magyar gazdasági környezet erősíti a bankrendszer kinnlevőség-portfoliójának minőségét, mérsékelt szektorszintű nyereségességet tesz lehetővé, és mindeközben stabil marad a rendszer tőkehelyzete - írta az MTI. A Moody's tavaly június 28-án emelte stabilról pozitívra a magyar bankrendszerre adott kilátását, hasonló indoklással.

Friss elemzésében a cég azt valószínűsítette, hogy a szektorszintű nemteljesítő rátája a teljes hitelportfolió 9 százaléka körüli szintre csökken 2018 végéig a tavalyi év végén mért 14,7 százalékról.

A teljes szektorszintű nemteljesítési rátán belül a lakossági szektorral szembeni banki követelésállomány nem teljesítő hányada 11 százalékra csökken a belátható előrejelzési távlatban a 2016 végén mért 16,7 százalékról. A folyamat fő hajtóerői közé tartozik a problémás kinnlevőségek egy részének eladása és leírása, a kedvező gazdasági kondíciók, köztük a javuló munkapiaci helyzet és a háztartások növekvő reáljövedelme, valamint az "ultraalacsony" kamatok, amelyek teljesíthetővé teszik a havi törlesztési kötelezettségeket.

A magyar bankrendszerben lezajlott mérlegalkalmazkodási folyamat jelentősen mérsékelte a rendszer függését a bizonytalan és költséges piaci finanszírozástól. A hitelminősítő adatai szerint - az idei márciusi állapot alapján - a betétállományhoz mért bruttó kinnlevőségi ráta 78 százalék volt a 2014-ben mért 100 százalék feletti ráta helyett.

A Moody's hangsúlyozza, hogy a betétállomány arányában számított rendszerszintű banki követelésállomány már az utóbbi néhány évben is csökkent, és a cég várakozása szerint a következő időszakban stabilizálódik, ahogy a hitelkihelyezés fokozatos növekedésével párhuzamosan növekszik majd a betétállomány is.