Az Erste Bank Hungary Zrt. az idei első félévet 28,2 milliárd forint működési eredménnyel zárta, ami mintegy 25 százalékos növekedésnek felel az egy évvel korábbihoz képest. A bank működési bevétele 2017 első hat hónapjában - 19,3 százalékkal - 61,4 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 51,4 milliárdról.

A bővülés többek között a lakossági hitelfolyósítás növekedésének köszönhető, másrészt annak, hogy sikerült tovább növelni az ügyfelek számát elsősorban a hitelkártya-üzletágban és a prémium vagyonkezelésben. Ezt a folyamatot nagyban támogatta a Citibank lakossági üzletágának integrálása.

A működési költségek az első félévben a banki akvizíciók révén 15,1 százalékkal 33,2 milliárd forintra emelkedtek. Ugyanebben az időszakban a bank átfogó költségcsökkentő programba kezdett, amelynek teljes hatása 2018-ban jelentkezik. Tovább tisztult az Erste hitelportfóliója: a nemteljesítő hitelek aránya 7,2 százalékra esett vissza a 2016 első felének végén mért 14,5 százalékhoz képest, amiben a vállalati és a lakossági hitelállomány tisztulása egyaránt szerepet játszott.

A vállalati üzletágban elért 7,8 milliárd forint működési eredmény 9 százalékos növekedést jelent. Ebben többek között a vállalati teljesítő hitelállomány jelentős növekedése, a nem teljesítő hitelállomány csökkenése, a költségmegtakarító intézkedések és a jövedelmezőség javulása játszott szerepet.

Idén a nemteljesítő hitelek arányát egy számjegyűre szorítottuk le, sikerrel hajtottuk végre az utóbbi 10 év legnagyobb banki akvizícióját, most pedig minden energiánkat a hitelezésre szeretnénk fordítani. A második félévben kétszámjegyű növekedést várunk a hitelportfólióban lakossági és vállalati üzletágban egyaránt - mondta Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója.