Az EBITDA - értékcsökkenés, a pénzügyi tételek és a társasági, valamint ágazati nyereségadó előtti működési eredményességet kifejező - mutató konszolidált értéke 2,3 milliárd forintot ért el tavaly, amely 62 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az EBITDA kiugró növekedésében szerepet játszott, hogy a 2015-ben megvásárolt Sinergy cégcsoport eredményei most először jelentek meg teljes egészében az Alteo Group számaiban, illetve a vállalati portfolió fontos elemét képező virtuális erőműhöz tartozó termelőegységek is átlag feletti, kimagasló eredményeket produkáltak.

A vállalatcsoport árbevétele közel 14 milliárd forintot, nettó eredménye pedig megközelítőleg 823 millió forintot tett ki a 2016-os pénzügyi évben. Az árbevételből a hagyományosan erős tevékenységek, a villamosenergia-termelés és a hőértékesítés egyaránt 29-29 százalékot tett ki, míg az árbevétel 20 százaléka származott villamosenergia-kereskedelemből. A külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokból 13 százalék, a partnereknek végzett fejlesztésekből az összes bevétel 6 százaléka származott. A cégcsoport a 2016-2017-es gázévben megkezdte a gázkereskedelmi tevékenységét is, a működés 3 hónapja alatt az ebből származó árbevétel a csoport szintű árbevétel 2 százalékát érte el. (Ön tudja, hogy miért jön a pluszdíj a kiserőművekre?

Mindezek miatt a társaság vezetése 130 forint/részvény osztalék megfizetésére tesz javaslatot a közgyűlésnek, ami 8,3 százalékkal magasabb mint a tavalyi összeg.

Az Alteo Group tavaly ősszel sikerrel zárta első nyilvános részvény-értékesítését, mely során közel 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek a társaság új kibocsátású részvényeiből. Ifj. Chikán Attila, a cégcsoport vezérigazgatója szerint már a vállalat megalapításakor céljuk volt, hogy részben a tőkepiacról finanszírozzák a növekedést, és erős tőzsdei jelenlétet építsenek. Ez a folyamat kezdődött el 2016-ban. Idén fő céljuk, hogy tovább erősítsék a bizalmat a vállalat iránt a befektetőkben.

Újdonságok érkeztek

"A tavalyi számokat idén tovább szeretnénk növelni, ami nem lesz könnyű, hiszen a szélsőséges téli időjárás miatt eléggé hektikus volt a villamosenergia-piac az idei év első két hónapjában. A jelenlegi portfóliónkból kihoztuk a maximumot, ezért újabb beruházásokkal kívánjuk megalapozni a további növekedést. Az elkövetkező 1-2 évünkben tehát elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további növekedésünknek. Éppen ezért aktívan kezdtük a 2017-es évet, ugyanis februárban egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indítottunk Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdtünk depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésbe. És nem állunk meg, nagy lendülettel megyünk tovább, a következő két évben mintegy 15 milliárd forintot fektetünk energetikába, például naperőművek építésébe" - mondta ifj. Chikán Attila, a cégcsoport vezérigazgatója.