A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Ahogy Molnár Anita, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. kommunikációs vezetője elmondta, a társaság az idei garanciális lekötéseit 10-15 százalékkal növelni is tudta, ám ennek oka a tudatos átstrukturálásból adódott. A korábbi szezonok eredményei nyomán a kevésbé népszerű desztinációknál (így Ciprus) lényegesen csökkentették a kontingenseket, míg például Görögország felé komolyabban nyitottak. A piac tovább zsugorodott, jelentős növekedést tervezni nem lett volna reális − fejtegette Zám Tibor, a Best Reisen Utazási Iroda Kft. ügyvezetője. A társaság csak Bulgáriában tervezett (és ért el) növekedést, míg előzetesen Törökország és Egyiptom esetében próbálták a szinten tartást elérni, a többi úti célnál alacsonyabb kapacitást terveztek − ennek nyomán például csökkenteni kellett a debreceni indulású charterutakat is, mivel a régióban csökkent a kereslet.

Zám szerint az előszezon nem volt túl jó, lassan és nehézkesen indult a nyár, csak június közepén, az iskolaszünet kezdetével kezdhettek elégedettebbek lenni. A főszezon töltöttsége jó, ezzel együtt még nem látszik, milyen lesz az év összességében, mivel sok függ az utószezontól − hangsúlyozta a szakember. Molnár ugyanakkor a jó főszezon miatt már elégedett: a töltöttség a tavalyihoz képest nagyjából 20 százalékos forgalomemelkedést hozott, június óta kapacitásaik 97-98 százalékban lekötöttek, néhány helyen már pótkapacitásokat is próbáltak szerezni. Az előzetes foglalások szerint erős utószezonban bízhatnak. Az irodák meglepő tapasztalatai szerint az érdeklődés leginkább Görögország és Spanyolország felé fordult − régen lehetett ilyen könnyen eladni görög utakat, Spanyolország annak ellenére is keresett volt, hogy talán ott volt a legnagyobb drágulás − mondta az egyik iroda képviselője.

A charterutakkal nem foglalkozó DerTour Hungária Utazási Iroda Kft.-nél ugyan nem a nyár a főszezon, de így is növekedést tapasztaltak az apartmanok és nyaralószállodák értékesítésében. Wilberding Katalin ügyvezető igazgató szerint a legkedveltebb helyek a horvát, az olasz és a görög tengerpart, de nyáron egyre többen utaznak a trópusi övezetekbe − például a Maldív- és a Seychelles-szigetekre. A szakember szerint érdekes tendencia, hogy nőtt a bécsi indulású utak iránti kereslet, úgy tűnik, van, aki szívesebben indul Bécsből menetrend szerinti járattal a fapadosok helyett.