A januártól bevezetendő biztosítási adó komoly veszélye, hogy az új szerződések esetében - tekintve, hogy a piac zsugorodik - csak úgy lehet majd az adót még az új termékekbe is beépíteni, hogy az ne emelje a biztosítások díját, hiszen a díjverseny rendkívül komoly. Ez viszont azt vonhatja maga után, hogy a biztosítók az új termékek esetében a fedezetek vagy a szolgáltatási oldal felülvizsgálatára, csökkentésére kényszerülnek.

Flamich Gábor, a Signal lakossági vagyon és gépjármű-biztosítási főosztályvezetője szerint nem az adó teljes összege fog beépülni a díjba, a fennmaradó részt a biztosítók költségcsökkentéssel, a károk szigorúbb ellenőrzésével, illetve annak prevenciós hatásával próbálják majd megtakarítani. A konkrét utakkal kapcsolatban a szakember arra figyelmeztet, hogy a jelentős kárt képviselő események nem vonhatók ki a biztosítás alól, míg a kiskockázatú fedezetek kivonásának nagyobb lenne az üzleti vesztesége, mint a károldali nyeresége, épp ezért a biztosítási fedezetek csökkentésére nem számít. Szolgáltatási oldalon ugyanakkor lehetnek változások: a lakásbiztosításoknál hosszabb távon például általánossá válthat az önrész (ez a környező országokban mindenhol bevett gyakorlat), illetve egyes kiemelt kockázatoknál csökkenhet a kártérítési limit mértéke. .

Termékfejlesztéssel és folyamataink áttekintésével készülünk fel az új adóteher által teremtett piaci helyzetre - mondták el a Generalinál, ahol fontosnak tartják kiemelni, hogy a piacon az árverseny mellett egy szolgáltatási verseny is jelentkezik, így az ár/érték arány fontos lehet. Kósa Zoltán a AXA Biztosító vezérigazgatója szerint a vállalatok ennél is jobban szegmentálni fogják az ügyfélkörüket, jobban, s az is bizonyos, hogy az árérzékeny ügyfelek számára rendelkezésre fognak állni szűkebb szolgáltatási körű termékek, míg a szolgáltatásra koncentráló ügyfelek esetében pont a szolgáltatási kör bővítése lehet a biztosítók helyes válasza.

A csökkentett szolgáltatási körrel bíró termékekre jó példa a casco-light termékek köre, amelyek az elmúlt években előretört: itt a korábbinál sokkal szűkebb fedezetekre vállal védelmet a biztosító (például hiányzik a lopáskár-limit, magasabb az önrész, stb...), viszont a díj jelentősen olcsóbb az általános casco-nál.

Nem a biztosítási adó és a piac verseny, hanem a gazdasági válság miatt nőtt meg már korábban a kereslet az alacsony díjú, alapszolgáltatást nyújtó termékek iránt, a fő cél nem a régi szerződések leváltása, hanem épp a veszélyközösség új szereplők bevonásával történő bővítése volt - emlékeztet Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító elnök-vezérigazgatója. Szerinte most az adó bevezetése minden biztosítót egyformán érint, azaz önmagában ettől a versenyhelyzet nem változik. Ugyanakkor érdemes elmondani, hogy a relatív kisebb "kockázati díj"-igényű, szűkebb fedezetvállalású konstrukciók "fix" költsége (nyilvántartási költség, díjbeszedési költség, stb.) a kockázatszűkítéssel messze nem arányosan csökken, azaz a "casco light"-osításnak, határozott szakmai korlátai vannak.


A biztosítás kockázatkezelési módszer. Ha valaki olyan védelmet vásárol, amely bár olcsó, de nem nyújt megfelelő védelmet, akkor nem biztos, hogy a legokosabb módon költi el a pénzét - vélekedik Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem életbiztosítási ügyvezető igazgatója, aki szerint természetes, hogy megjelennek majd a szűkebb fedezetet nyújtó termékek. Itt az a fontos, hogy az ügyfelek sokkal nagyobb odafigyeléssel járjanak el a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében. Miután azonban az ügyfelek tudása korántsem biztos, hogy elegendő ezen kockázatok felmérésére, Kósa Zoltán szerint fontos, hogy a meglévő szerződések átkötésénél kellő módon hívja majd fel a közvetítő az ügyfél figyelmét arra, hogy az új, olcsóbb termék mely pontokban kínál szűkebb szolgáltatást a korábbinál. Ha ez elmarad - figyelmeztet az AXA vezérigazgatója - az súlyos károkat fog okozni ügyfélnek és biztosítónak egyaránt. Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-élet üzletág vezetője szerint bár biztosan meg fognak jelenni olyan termékek, amelyek minimális díj mellett minimális védelmet nyújtanak, de ezek széleskörű elterjedésére nem számítanak.