Három nagyobb akcióra készül ősszel a rendőrség - tudatta a Napi.hu-val az ORFK Kommunikációs Szolgálata. Elsőként a polgárőrséggel együtt kiemelten figyelmet kapnak szeptemberben az olyan általános iskolák, ahol ez "közlekedésbiztonsági szempontból indokolt". Ezeken a helyeken "demonstratív jelenléttel" segítenék a gyermekek biztonságos közlekedését és ennek érdekében fokozott figyelmet fordítanak majd a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, illetve a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.

Ezen kívül szeptember 10-12 között közlekedésbiztonsági kampányt tartanak "European Operation Seatbelt" néven, az ellenőrzések során főképp a biztonsági öv és a gyermekbiztonsági rendszer használatára figyelnek majd a járőrök. Később, október 8-10 között a nehéz tehergépkocsik és autóbuszok számíthatnak fokozott közúti ellenőrzésekre.

A munkaidőt figyelik a munkavédelmisek

A munkaügyi hatóság idén ősszel nem tervez konkrét ágazatot érintő vagy valamely kiemelt témakörre kiterjedő célvizsgálatot - tudatta lapunkkal Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) munkavédelmi és munkaügyi sajtóreferense. Annyit azonban megtudtunk, hogy az idén őszre tervezett vizsgálatok során a munkaügyi felügyelőségek a munka- és pihenőidőre, illetve a munkaidő nyilvántartására vonatkozó jogszabályi rendelkezések megtartásának ellenőrzésére helyeznek nagyobb hangsúlyt.

A hatóság idén nyáron tartott komolyabb akciósorozatot, mely során a bejelentés nélkül foglalkoztatottakat ellenőrizték. Az esemény kedvezőtlen tapasztalatokkal zárult, ugyanis továbbra is jelentős volt a szabálytalanul foglalkoztató vállalkozások és a munkavállalókat érintő jogsértések száma, melyen belül a feketefoglalkoztatás még mindig jelentős arányt képvisel. Az akcióellenőrzés során 798 foglalkoztató közel 3500 munkavállalója került a munkaügyi hatóság ellenőrzése alá. Az ellenőrzött munkáltatók 74 zázaléka követett el a munkavállalók 66 százaléka sérelmére valamilyen munkaügyi szabálytalanságot. A jelenlegi adatok alapján a munkaügyi hatóság részéről összesen körülbelül 300 ügyben várható munkaügyi bírság kiszabása, további 300 esetben a felügyelőség pénzügyi jogkövetkezmény nélkül jelezte a szabálytalanságok megszüntetésének szükségességét.

Az NMH idei kiemelt feladata egyénként többek közt a munkaszerződés, illetve az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkavállalók anyagi érdekeinek biztosítása, így különösen a munkabérhez, valamint a pihenéshez való jog érvényesülésének, illetve a valóságnak megfelelő munkaidő nyilvántartására vonatkozó jogszabályok megtartásának ellenőrzése.

Vagyongyarapodás és üzemanyag turizmus a NAV fókuszában

Külön őszi ellenőrzés-sorozatot a NAV sem tart, a hatóság az ellenőrzési tevékenységét az évenként február 20-áig közzétett ellenőrzési tájékoztatás (pdf formátumban ide kattintva töltheti le az egész anyagot) alapján végzi - tudatta a Napi.hu-val a NAV Adószakmai Sajtóirodája. Eszerint a dokumentum szerint hangsúlyosan ellenőrzik a költségvetésnek szándékosan kárt okozó magánszemélyeket, az eltitkolt jövedelmeket, az életvitelre fordított kiadások által a vagyongyarapodásokat, illetve a költségelszámolások és a számlák hitelessége alapján a jövedelmüket minimalizálni akaró egyéni vállalkozókat.

Az idén ellenőrizendő főbb tevékenységi körökbe ugyanúgy beletartozik a szolgáltató szektoron belül a nagykereskedelem (különösen a cukor, édesség nagykereskedelem, az élőállat- és a hús-, húskészítmény nagykereskedelme; az elektronikus és egyéb háztartási cikk-, számítógép, szoftver-, elektronikus, híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelme; a vegyes termékkörű ügynöki-, illetve vegyes termékkörű nagykereskedelem), a dísznövények, a vetőmagok és a műtrágya kiskereskedelme, a munkaerő-piaci szolgáltatások, illetve a biztonsági, nyomozói tevékenység. Mindemellett az ipari ágazatokban a hús-, baromfihús készítmény gyártását, a műanyag csomagolóeszköz- és építőanyag gyártását folytató cégekre is kiemelt figyelmet fordítanak.

Fontos tudnivaló, hogy a következő évek adóellenőrzéseit előkészítendő a csomagküldő, az internetes kereskedelem, a jogi, számviteli, adószakértői tevékenység, a magánrendelőkben végzett járóbeteg-, fogorvosi-, valamint az egyéb humán-egészségügyi ellátás is találkozhat adatgyűjtéssel.

A vámosok ezen felül kiemelt figyelmet fordítanak többek közt az áruk bejelentett származásának ellenőrzésére, a vámmentes vámeljárások vizsgálatára, a textil és ruházati termékek, valamint lábbelik importjának fokozott ellenőrzésére. Az adózatlan jövedéki termékek visszaszorítása érdekében ne lepődjünk meg, ha az ukrán, illetve a szerb zöldhatáron fokozottabb ellenőrzésbe futunk bele, ahogy a közúti ellenőrzések is nagyobb hangsúlyt kapnak a hidak, kompok felhajtóinál, de a hatóság szigorúbban fellép az üzemanyag turizmus ellen is.

Mindenre ugrik az NFH

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) minden évben vannak kiemelt és visszatérő területek, melyek ellenőrzése szinte egész éven át tart, illetve vannak olyan termék vagy szolgáltatás specifikus vizsgálatok is, melyek rövidebb ideig tartanak, ám ezek konkrét időpontjáról a hatóság nem ad előzetes tájékoztatást - közölte érdeklődésünkre Fülöp Zsuzsanna szóvivő.

Válaszában a kommunikációs szakember kiemelte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság jelenlegi jogalkalmazási politikájának lényege, hogy igyekeznek szakítani a "kommandózó" hatóság képével, így a kis és közép vállalkozások első esetben elkövetett kisebb súlyú szabálytalanság esetén nem kapnak bírságot, csupán figyelmeztetést, kötelezést. Ez alól kivételt képez a fiatalkorúak dohánytermékkel vagy alkohollal történő kiszolgálása, illetve, ha termékbiztonsággal összefüggő jogsértést követnek el. Ezekben az esetekben ugyanis maga a jogszabály teszi kötelezővé a bírság kiszabását. A hatóság jogalkalmazási politikájának része azonban az is, hogy a fogyasztók széles körét érintő, súlyos (fogyasztók életét, egészségét, vagyoni érdekeit sértő) vagy ismételt jogsértés esetén, továbbra is szigorú hatósági fellépésre lehet számítani.

Az idei ellenőrzések során kiemelt figyelmet kapnak a szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások, a csecsemő és kisgyermek ruházati termékek, illetve a játszóterek ellenőrzése is. A NFH idei terveiben szerepelnek még az árubemutatóval egybekötött termékértékesítési tevékenységek ellenőrzése, az árfeltüntetéssel kapcsolatot trükközések, az e-kereskedelem, különös tekintettel a kuponos értékesítésre, az előrecsomagolt élelmiszerek nettó tömegének ellenőrzése, a élelmiszerek származási helyével kapcsolatos megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok kiszűrése.

Ezen kívül piacfelügyeleti vizsgálatra számíthatnak a napkollektorokkal, a villamos kerti kisgépekkel, a gyermek lábbelikkel foglalkozók, de a mutatványos berendezések üzemeltetési feltételeit is ellenőrzik. Érdekesség, hogy soron kívül elrendelt vizsgálatként a Nemzeti Dohányboltok ellenőrzése is szerepel az NFH kiemelt feladatai között.