Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A banki elszámolásnak meg kell történnie, de azt azt szeretném, ha a bankok már arról is gondolkodnának, hogy mi lesz utána. A mintegy 2700-2800 milliárd forint értékű állományt érintő forintosítás során 2015-ben a bankoknak kötelező lesz ajánlatot tenniük a devizás ügyfeleik számára, átlátható árazás (fix kamatláb vagy Bubor plusz fix kamat) mellett. Mivel a bankok nem csak a saját ügyfeleik számára adhatnak ilyen ajánlatot, azaz őrült verseny indulhat be - fogalmazott Nagy Márton, az MNB pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu által szervezett Budapesti Gazdasági Fórum kerekasztalán.

Az nhp jól alakul, a magyarországi bankrendszer részévé vált - fogalmazott Nagy. Jelenleg havi 50-70 milliárd forint a kihelyezés, a nagy kérdés, hogy milyen lesz az év utolsó néhány hónapja.

Hány bank marad talpon?

Továbbra is az a véleményem, hogy hosszú távon - összeolvadások sorozata nyomán - öt nagybank tud megélni a magyar piacon - mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

Minden más kijelentéssel szemben nem a tőke és a szándék, hanem a kereslet mozgatja a magyarországi hitelezést - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ezt jelzi, hogy az utóbbi másfél évben nagyot nőtt a hitelpiac. A forintosításnál az Ertse mindent elkövet majd, hogy az ügyfelei maradjanak nála és igyekszik új állományt is szerezni - mondta a bankvezér.

Miközben örülök, hogy a helyzetet piaci eszközökkel próbálja az MNB kezelni, érdemes hozzátenni, hogy az átalakított szerződések után sok ügyfél nem felel majd meg az új hitelezési szabályoknak - állapította meg Zolnai György, a Budapest Bank Zrt. vezérigazgatója.

(Jövő januártól az új szabályozás alapvetően e két pillérből áll. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) az ügyfelek rendszeres, legális jövedelmének meghatározott arányában korlátozza az új hitel felvételekor maximálisan vállalható törlesztési terheket, és ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását. A hitelfedezeti mutató (hfm) pedig a fedezett hiteleknél - ilyenek például a jelzáloghitelek - a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát. - a szerk.)

Jelenleg a szabályozók nem ösztönzik a bankokat az összeolvadásra - mondta Heinz Wiedner, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója, aki a legnagyobb akadálynak a 2009-es mérlegfőösszeghez rögzített bankadót tartja.

Az MNB eszközkezelőjének (az úgynevezett rossz bank - bad bank) működése nem feltétlenül jelenti a bankok számára nettó veszteséget - mondta Nagy.

Sok múlik a részleteken. Érdemes hozzátenni, hogy a nem teljesítő hiteleink leépítése nyomán minden esetben nagyobb megtérülést értünk el, mint amennyi céltartalékot képeztünk mögéjük - fogalmazott az Erste első embere.