Július 1-jétől a legnagyobb mértékben a külföldről lebonyolított adatforgalom (mobilinternet) kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 259 forint helyett 171,5 forintot kell majd fizetni.

A mobiltelefonról indított hanghívások percenként 106,8 forint helyett 91,4 forintba, a fogadott hívások 29,4 forint helyett 26,6 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 33,2 forintról 30,4 forintra csökken.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság piacfelügyeleti tevékenysége során ellenőrzi a szolgáltatókat, hogy július elsejétől minden előfizető a csökkentett árakon vehesse igénybe a roaming-szolgáltatásokat. A szolgáltatók a feltüntetett összegeknél drágábban nem adhatják szolgáltatásaikat, ugyanakkor előfizetőik érdekében ennél alacsonyabb
árakat is alkalmazhatnak.

Utazáns előtt érdemes tájékozódni saját szolgáltatónk, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól. A célország szolgáltatói közül érdemes azt kiválasztani, és annak a hálózatát használni, amelyik a legkedvezőbb roamingtarifákat ajánlja.
Fontos tudni, hogy a külföldi telefonhasználat során, az idehaza megszokott gyakorlattal ellentétben, a hívásfogadásért is fizetni kell. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jeletős adatforgalmat generálhat, ami után fizetnünk kell.

Az előfizetők védelmét a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát szolgálja. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem rendelkezik a szolgáltató felé egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad.