Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi jelzáloghitel-piac nagysága idén elérheti a 600 milliárd forintot, a személyi kölcsönöké pedig elérheti a 240 milliárd forintot, miközben a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylései megközelíthetik a 90 milliárd forintot - prognosztizálja Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési igazgatója.

A K&H-nál 2017 első hónapjában a jelzáloghitel-igénylők száma 60 százalékkal nőtt éves összevetésben, a folyósított jelzáloghitelek összege pedig 69 százalékkal emelkedett. A folyósított jelzáloghitelek 98 százaléka lakáscélú hitel.

Átlagosan nyolcmilliót kérnek

Bár az ügyfelek csaknem kétharmada egyéves kamatperiódusú hitelt választ, ugyanakkor egyre többen döntenek a hosszabb távon fix hitelek mellett.

Jelenleg minden hatodik lakáshitelt a K&H folyósítja, az igényelt lakáshitelek átlagos összege pedig 8 millió forint, és átlagos futamideje 16-18 év - mondta Rajna Gábor.

Véleménye szerint a lakáshitelezésre hatással lehet az MNB új kezdeményezése, amelynek eredményeként az alacsony kamatfelárral elérhető, ezáltal olcsó lakáshitelek fogyasztóbarát minősítést kaphatnak. Ez ugyanis fokozhatja a bankok közötti verseny.

Pörög a csok

Idén január végéig a K&H-nál az igényelt csokos támogatások összege elérte a 9,9 milliárd forintot. Ez több mint 3600 igénylést jelent, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint. A legnagyobb, tízmillió forintos vissza nem térítendő csok-támogatás 3,8 milliárd forintot tett ki, az igényelt áfa támogatások összege pedig meghaladta a 1,9 milliárd forintot.

A támogatások mellé összesen 20 milliárd forint összegben igényeltek hitelt az ügyfelek, tehát a támogatást igénylő ügyfelek többsége, 73 százaléka, hitelt is kért a támogatás mellé. A támogatás mellé igényelt hitelek átlagösszege 7,5 millió forint volt. Az ügyfelek többsége - 62 százaléka - még mindig használt lakás vásárlásához igényli a támogatást, míg 31 százalékuk kérte lakásépítési célra, és mindössze 5 százalékuk igényelte új ingatlan vásárláshoz.

A K&H várakozásai szerint a csok-igénylések száma elérheti idén is a 30 ezret, ami a jelenlegi átlagos összegekkel számolva megközelítheti a 90 milliárd forintot.