Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A friss bejelentés szerint a GVH észlelte, hogy az eljárás alá vont vállalkozások 2013-től kezdődően egyeztetéseket folytattak a savas ólom akkumulátorok hazai begyűjtési piacának felosztásáról.

Magatartásukkal valószínűsíthetően megsértették a versenytörvény és az EU működéséről szóló szerződés versenykorlátozó megállapodás tilalmára vonatkozó rendelkezéseit - véli a hivatal.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni vizsgálat lehetőségét a versenytörvény biztosítja a GVH számára. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, 6-6 hónappal meghosszabbítható - ttete hozzá a GVH.

A hivatalt egyszer már leállították - közbeszerzési ügyben

A jelek szerint a GVH nem adja fel. Decemberben ugyanis egy salátatörvényben egy fideszes képviselői módosítóval "kartellmentesítették" a 2012-2013-ban kiírt állami hulladéktendereket - - írta korábban a Napi.hu. Ez azért volt érdekes, mert a GVH 2014. szeptemberben indított kartellezés gyanújával eljárást négy cég ellen. Az év végén előbb lecserélték az OHÜ ügyvezetőjét, majd a kormány gyorsan megszüntette a szervezetet.

Az Országgyűlés tavaly decemberben, a 2015-ös költségvetés megalapozásáról szóló, több jogszabályt módosító salátatörvényben átírta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt is. A változtatással bekerült a törvénybe egy új paragrafus is, amely "kartellmentesítette" a termékdíjas termékekből képződött hulladékok gyűjtésére, szállításra és feldolgozására kiírt közbeszerzési eljárásokat  A sokáig senkinek sem szemet szúró módosítás nyomán lehetetlenné vált kartellt találni a 2012-2013-ben az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) által bonyolított eljárások környékén.

A GVH ugyanis 2014. szeptemberben jelentette be, hogy versenyfelügyeleti eljárást indított gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt négy céggel szemben. Az Alcufer Kft., a FE-Group Invest Zrt., a Selector Kft. és az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. székhelyén, illetve telephelyén helyszíni kutatást is tartott. A törvénymódosítás nyomán azonban a hivatal az eljárást megszüntetni kényszerült,.

Idén januárban a GVH arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy akkoriban más, hulladékgazdálkodással kapcsolatos ügyet nem vizsgált. A friss vizsgálaf viszont egy újfajta tevékenységre irányul, amely a piacon, nem közbeszerzés keretében zajlott - tudtuk meg most a hivataltól.