Az eurózóna adósságválsága, valamint az ázsiai piacok megtorpanása a kelet-közép-európai régió gazdaságára is negatív hatással volt az idén. Jövőre már kicsit jobb lehet a helyzet a térségben, a hitelbiztosító 3,3 százalékos növekedést valószínűsít, ugyanakkor ennek alapfeltétele az eurózóna válságának megnyugtató rendezése - írta közleményében a hitelbiztosító.

Az Atradius prognózisa szerint jelentős eltérésekre lehet számítani az egyes országok teljesítményében. A hitelbiztosítónál úgy látják, hogy a magyar gazdaság az idei 1,2 százalékos visszaesés után jövőre 0,3 százalékkal zsugorodhat. A második legrosszabb értéket a csehek produkálhatják 0,8 százalékos növekedéssel. A visegrádi országok közül várhatóan a lengyelek teljesítenek majd a legjobban, 1,9 százalékos növekedéssel, elsősorban azért, mert Lengyelország a mérete miatt a legfüggetlenebb az eurózóna országaitól.

Ukrajna és Törökország is célpont lehet

A hitelbiztosító szerint a hazai vállalkozásoknak érdemes keletre nézniük, és nem csak a Távol-Keletre. A közelben több országban is masszív gazdasági növekedés várható - idézi a közlemény Vanek Balázst, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatóját. A hitelbiztosító várakozásai szerint Törökországban 4,1, Oroszországban 3,5 százalékos GDP-arányos növekedés várható, de Ukrajna is 3 százalék körül teljesít majd.

A jelentés szerint a kínai gazdaság 7,6, az indiai 6,6, míg a brazil 3,8 százalékkal bővülhet.

Az eurózónában visszaesést prognosztizálnak

A Magyarország legfőbb exportpiacának számító Németországban viszont 0,7 százalékos gazdasági növekedés várható, az Egyesült Királyságban pedig 0,9 százalékos. Ugyanakkor Franciaországban 0,2 százalékos recessziót valószínűsít az Atradius. Az eurózóna átlaga is a magyar prognózissal megegyező, 0,3 százalékos visszaesést mutat majd, elsősorban az 1,2, illetve 1,9 százalékkal zsugorodó olasz és spanyol gazdaság miatt.

A hitelbiztosító szerint a magyar vállalkozásoknak emellett azért is érdemes külföldön felmérni a lehetőségeiket, mert a hazai háztartások fogyasztása is 0,7 százalékkal csökkenhet jövőre, így a belső piac hanyatlása a lakossági fogyasztáson alapuló iparágakat különösen érzékenyen érintheti.

A magyar gazdaság gyengélkedése miatt az Atradius a fizetési hajlandóság romlására és a fizetésképtelenségi eljárások romlására is számít 2013-ban Magyarországon.