A vonatokat még a múlt század nyolcvanas éveiben a Ganz-Mávag gyártotta és az akkori MÁV vezérigazgató - Csárádi János - egy interjúban azt találta mondani, hogy ő már húsz éve megálmodta ezeket a vonatokat. A kényelmetlenségükről híres szerelvények így kapták az utasoktól a Csárádi álma nevet.

A MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a Közbeszerzési Értesítőben megjelent kétfordulós, tárgyalásos tenderére 50 jelentkezőt vár.  Az első fordulóban az jelentkezhet a közbeszerzésre, aki az előző három lezárt üzleti évben összesen legalább nettó 198 millió forint árbevételt ért el. Az elmúlt hat évből viszont vasúti személyszállító jármű korszerűsítési munkából legalább 90 millió forint értékű referenciát kell felmutatni. Ez a minimumkövetelmény több referenciával is igazolható, de egy referenciának minimum 5 millió forint értékűnek kell lennie.

A tenderre május 23-ig lehet jelentkezni. Az ajánlattevő azt tervezi, hogy július 23-ig közli, kik jutottak tovább a második fordulóba, vagyis kik tehetnek ajánlatot.