Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Irinyi-terv révén azt szeretné a kormány elérni, hogy az ipari termelés bruttó hazai termékhez (GDP-hez) való hozzájárulása 2020-ra a mostani 24 százalékról 30 százalékra emelkedjen. Az új iparstratégia fő fejlesztési iránya tovább erősíti a nemzeti ipart, jelentősen épít az innovációra, segíti az új munkahelyek létrehozását, támogatja a hazai vállalatok verseny- és exportképességét, és ezáltal nő majd a magyar gazdaság válságálló képessége is - mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az Irinyi-terv ahhoz is hozzájárul, hogy a modernebbé váljon az ipari termelés szerkezete, és magasabb legyen az iparban a hozzáadott érték.

Az Európai Unióban (EU) napjainkban 17 százalék a GDP-hez viszonyítva az ipari termelés aránya, amit az EU 20 százalékra akar növelni. Magyarországon 2015-ben 7,5 százalékkal nőtt az ipari termelés, ez is mutatja, hogy a hazai ipar képes a fenntartható, kiegyensúlyozott növekedésre. Az ipar a gazdaság húzóágazata - mondta a miniszter.

Az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre és a szakoktatásra kell támaszkodnia. Elmondta: a magyar ipar fejlesztésében öt pillért határozott meg az iparpolitikai stratégia, így az iparnak az innovációra, az új technológiák alkalmazására, az energia- és anyaghatékonyság növelésére, a területi egyenlőtlenségek oldására, a munkahelyteremtés ösztönzésére, és hazai erőforrások minél hatékonyabb és nagyobb mértékű felhasználására kell törekedni.

Varga Mihály hét kiemelten fejlesztendő területet jelölt meg, amelyek napjainkban, illetve a jövőben is gazdaság húzóágazatai lehetnek. A miniszter ezek közé sorolta a járműgyártást, beleértve a személygépkocsi-, az autóbuszgyártást, illetve a kötött pályás járműgyártást is. A jelen és a jövő húzóágazatai között említette a specializált gép- és járműgyártást, ígéretes területként kiemelve a 3D-nyomtatást, az elektronikát és a nanotechnológiát, emellett az egészséggazdaságra és turizmusra, az élelmiszeriparra, a zöldgazdaságra, az infokommunikációs szektorra kell fókuszálni a fejlesztésekben, ahol a jövő útja az ipari digitalizáció.

A védelmi ipart is fejleszteni kell, amelynek azonban nem lesz célja az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal való versengés, hanem e téren is az ország függőségének csökkentésére kell helyezni a hangsúlyt. Varga Mihály szerint a korábban meglévő védelmi kapacitásokra építve tudják majd talpra állítani a szektort.

A fejlesztésekre jó alapot ad az, hogy a mostani uniós fejlesztési ciklusban az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja majd a kormány, és 2017. július 1-ig a mostani uniós költségvetési ciklus összes pályázatát kiírják majd.

A sajtótájékoztató helyszíne a 77 Elektronika Kft. budapesti székhelye volt. A 30 évvel ezelőtt alapított családi vállalkozás az első évben 600 ezer forint árbevételt termelt, az orvosdiagnosztikai termékeket előállító cég tavalyi árbevétele azonban már elérte a 24 milliárd forintot. Napjainkban a világ több mint 80 országába exportálnak, köztük Nyugat-Európába, Kínába és Dél-Amerika, illetve az Arab-félsziget államaiba - ismertette a miniszter.