Az ajánlatkérő Szépművészeti Múzeum a Közbeszerzési Értesítőben tette közzé a szerződés módosítását. A tendert még 2015. októberében kötötte meg a múzeum a nyertes Magyar Építő Zrt.-vel, amelynek a cégadatokban látható tulajdonosa a Duna Aszfalt Kft., igazgatóságának egyik tagja Mészáros Lőrinc lányának barátja, Pálffy Balázs.

A feladat a román csarnok átalakítása, a pincei, a mélyföldszinti, földszinti, valamint az első- ás második emeleti helyiségek átszervezése, átalakítása. Megújul a tetőtér, valamint az elektromos és gépészeti rendszerek is korszerűbbek lesznek. Egyebek mellett hat darab új felvonót kap az épület, az elbontandó három helyett.

A nyertes 6 milliárd 78 millió forintért vállalta a munkát, de a részletes feltárások során kiderült, hogy több új, kiegészítő munkára is szükség lesz. Így például meg kell erősíteni - beton injektálással - a falakat és az alapokat, a falakat utólag szigetelni kell, továbbá meg kell erősíteni a lépcsőház alapját és nagyobb ideiglenes transzformátort kell beépíteni. Így módosult a költség 8 milliárd 31 millió forintra.