A múlt év utolsó negyedében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt. 2697 lakást vásárolt, az idei első negyedévben 1563-t. A csökkenés tehát a NET alacsonyabb vásárlásából adódik, mivel az adósok által értékesített lakások száma szinte hajszálpontosan megegyezik: 512 volt a tavalyi utolsó- és 515 az idei első negyedévben.

A pénzügyi intézmények az első időszakban 54, míg a másodikban 41 lakást adtak el.

Az adatok a magyarországi székhelyű pénzügyi intézmények - hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások és ezek fióktelepei - számait tartalmazzák. Nem tartalmazzák viszont a Magyarország területén határon átnyúló szolgáltatást nyújtó külföldi pénzügyi intézmények adatait.

Az értékesítési körbe azok a lakóingatlanok kerülhetnek be, amelyekre a hitelfelvevő 90 napos fizetési késedelembe esett. A lakóingatlan akkor tekinthető értékesítettnek, ha az eladást - amely lehet adásvételi szerződés megkötése, vagy pedig jogerős árverési jegyzőkönyv kiállítása - követően a vételárat is megfizették.

Idáig - 2011. negyedik negyedévétől - 43 058 lakóingatlant jelöltek ki a pénzügyi szolgáltatók értékesítésre, ez a lehetséges kvótának a felét sem teszi ki.