Ma már nem a felzárkózó gazdaságok fejlesztése az EU fő célja, mint a 2007-13-as költségvetési időszakban, hanem az EU2020 stratégiának megfelelően 11 tematikus célt tűztek ki - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. Ez mind tagállami, mind közösségi szinten feladatokat tűz ki, így például 75 százalékra kell növelni a lakosság foglalkoztatási rátáját, át kell alakítani az oktatási rendszert, hogy minél kevesebben essenek ki az iskolákból mielőtt használható kompetenciákat szedtek volna magukra és a felsőoktatásban részt vevők száma elérje a 30,3 százalékot.

Ugyancsak cél a mélyszegénységben élők számának drasztikus csökkentése, Magyarország például 450 ezer főt vállalt ebben a kérdésben - mondta Csepreghy. Ide kapcsolódik, hogy az energiahatékonyságot 10 százalékkal növelnék, illetve hogy a megújuló energiaforrások használatát 14,6 százalékra emelné a kormányzat az összes energiafelhasználások belül, ami a jelenleginek mintegy a duplája. Komoly összegeket költenének a kutatás-fejlesztésre is annak érdekében, hogy a mostani 1,2 százalékról 1,8 százalékra felhúzzák ezek GDP-arányát. Jó hír, hogy mára sikerült elérni, hogy a piaci szféra többet költ erre a célra, mint a kormányzat, a cél, hogy ez az arány a továbbiakban is így maradjon, így a következő hét évben elérhető források is ezt fogják támogatni - mondta a helyettes-államtitkár.

Csepreghy szerint a kormány várhatóan február közepéig benyújtja a Partnerségi Megállapodást az unió felé, amit várhatóan március végéig követnek az új operatív programok. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, úgy a nyáron már megjelenhetnek az új pályázatok - mondta a politikus, majd hozzátette, hogy néhány területen elképzelhető, hogy a kormány saját felelősségére előre megnyit néhány pályázatot. Ennek viszont az a kockázata, hogyha az EU később mégis más feltételekkel nyitja meg az adott tendert, akkor hazánk nem fogja tudni elszámolni ezeket az összegeket, így várhatóan csak olyan területeken nyílhatnak meg ezek a pályázatok, melyek biztosan támogatottak lesznek az új költségvetési időszakban is. Ilyen lehet a kkv-k támogatása, vagy éppen az energetikai fejlesztéseket érintő projektek - mondta Csepreghy. Az új időszak újítása lesz az is, hogy teljesen megszűnik a papír alapú dokumentáció és teljes egészében elektronikus lesz a pályázati rendszer, ami amellett, hogy kevesebb bürokráciát jelent, a korrupciós kockázatokat is csökkenti.

Mire jut pénz Budapesten és környékén?

Idén nemcsak itthon lesznek választások, hanem az EU-ban is, így nemcsak idő, hanem politikai szorításban is van a tervezés. Ezért is igyekszünk minél hamarabb leegyeztetni a programjainkat Brüsszellel - közölte Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára. Mint mondta, az országban a jövőben 3 térkategóriát fognak alkalmazni (kevésbé fejlett, átmeneti és fejlett régió), míg a tervezésben nem a régiók kapnak szerepet, hanem a megyék, a megyei jogú városok, illetve a kistérségek. Változás lesz az is, hogy a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. az NGM szárnyai alatt folytatja a pályafutását.

Rossz hír, hogy a közép-magyarországi régióban csökkenni fognak az elérhető források, hiszen az eddigi 490 milliárd helyett a következő hét évben "csak" 260 milliárd forint fog jutni - igaz, a többi régióból 3 százalékot át lehet csoportosítani, noha ilyen politikai szándék egyelőre nincs - emelte ki az államtitkár. A jelenlegi tervek szerint az elérhető összeg 20 százaléka megy majd a vállalkozások versenyképességének javítására, 8 százalék a pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztésére, 3 százalék településfejlesztésre, míg 29 százalékot a közszolgáltatások infrastrukturális hátterének energiahatékonysági célú fejlesztésére költenek.

Fontos tudnivaló, hogy alacsonyabb lesz az uniós társfinanszírozási arány (85 százalék helyett 50 százalék), de szigorodnak a forrásallokációs determinációk is. Változás, hogy a nagyvállalati beruházásokat csak bizonyos feltételekkel támogathatóak majd, míg a kkv-knál jobban odafigyelnek majd arra, hogy pontosan hol van a telephelye a cégnek - sorolta Komoróczki.