Három orosz magánszemély vásárolta meg a budapesti belváros egyik luxusszállodáját. A Hold utcában található 110 szobás hotelért piaci információk szerint 2 milliárd forintot fizetett Lina Igorjevna Akivison, Valeria Ivanovna Akivison és Anna Jurjeva Prokofjeva. Mindhárman szentpétervári lakosok.

A Céginfo.hu adatai szerint Prokofjeva már át is vette a President Hotel Kft. vezetését. Az adásvétel anyagi vonzatairól egyelőre nincsenek hitelt érdemlő adatok, annyi azonban bizonyos, hogy a korábbi tulajdonosok, Márton Lajos és neje adta el az épületet az orosz befektetőknek, akiket a Balázs Tamás Ügyvédi Iroda képvisel.

A szálloda 110 szobával, köztük egy speciálisan kialakított elnöki lakosztállyal nyitotta meg kapuit 2009-ben. A hotel egyik különlegessége a nemzetközi biztonsági követelményeknek megfelelően megépült elnöki lakosztály és a hozzá tartozó pánik szoba, valamint a belvárosban unikumnak számító az épület tetején épített helikopter-leszállópálya, illetve a nem csak szállóvendégek számára látogatható kilátóterasz.

Kép: MTI

A President Hotel azonban kiváló fekvése és pazar berendezése ellenére sem tudott sikeres lenni a magyar turisztikai piacon. Különleges szolgáltatásai közül sem a tetőtéri étterem, sem pedig a helikopter-leszállópálya nem váltotta be a hozzá fűzött elképzeléseket. Ez utóbbitól azt remélték, hogy a gazdag vendégek majd ott landolnak, ám nem számoltak a biztonsági előírásokkal, amelyek egyenesen megtiltották a helikopterek leszállását a Parlament épülete és az amerikai nagykövetség közvetlen közelében.

A 2009 szeptemberében megnyitott hotel kihasználtsága sem alakult jól az elmúlt években: a tavalyi árbevétel mindössze 3,7 millió forint volt, amelyhez 229 ezer forintos adózás előtti eredmény társult. A komoly adóssággal terhelt hotelt értesüléseink szerint már évek óta próbálták értékesíteni korábbi tulajdonosai, mindeddig sikertelenül.

Az idén tapasztalható ingatlanpiaci fellendülés, úgy tűnik, jót tett a President Hotelnek is, vélhetően ennek köszönhető a viszonylag magas vételár. A President közvetlen közelében két vadonatúj hotelt adtak át az elmúlt hónapokban: az Aria Hotelt a Sas utcában és a Prestige Hotelt a Vigyázó Ferenc utcában. Mindkettő külföldi tulajdonban levő ötcsillagos butik-luxushotel.