Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új állami autótenderen futott be a Porsche Hungaria Kft. (PH), ezúttal a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kormányzati vezetői autók szállítására kiírt közbeszerzésén nyert egyedüli ajánlattevőként. Az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent tájékoztató bruttó 189 millió forintért 27 járművet szállíthat a cég. Így egy autóra átlag 7 millió forint jut; az összeg tartalmazza a forgalomba állítás költségeit, az adókat és biztosításokat is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt működő KEF 25 darab felső-közép és kettő alsó-közép kategóriába sorolt járművet szerez be.

A közbeszerzés decemberi kiírásakor a KEH arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy "az új gépjárművek használói egyrészt a 192/2010. (VI. 10.) kormányrendelet (az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló kormányrendelet - a szerk.) alapján személyes gépjárműhasználatra jogosultak köréből, másrészt az ugyanezen rendelet által meghatározott szervezeti egységek közül kerülnek ki. Ezen kívül lesznek gépjárművek, melyek a KEF alapfeladatainak ellátására szolgálnak". Az előbbi érintett körbe így a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszteri biztosok, kormányhivatalok és központi hivatalok vezetői tartoznak.

KEF 27 darabos autóbeszerzése*
9 darab felső-közép, 8. kategóriájú, összkerékhajtású, automataváltós, 4 ajtós
+ 1 db opció: ezen típusú és felszereltségű gépkocsi kombi karosszériával (kategória besorolástól függetlenül)
5 darab felső-közép, 8. kategóriájú első kerékhajtású, manuális váltós, 4 ajtós
10 darab felső-közép, 7. kategóriájú első kerékhajtású, manuális váltós, 5 ajtós
2 darab 4. kategóriájú egyterű összkerékhajtású, automataváltós, 4 vagy 5 ajtós
Forrás: TED, *az állami normatíva az alsótól a felsőig 1-9. kategóriába sorolja az autókat

 

Skoda Superbek a minisztereknek

A PH korábban is szállított járműveket az állami intézményeknek. Az Orbán-kormány 2011-ben cserélte le a miniszterek és államtitkárok autóinak nagy részét a cég által képviselt Skoda Superbekre, mintegy 600 millió forintért 97 autót vettek. Az elődök Audi autói az új kormánynak hivalkodóak voltak, s nem gazdaságos az üzemeltetésük.

Magyarország EU-elnöksége idején a megnövekedett diplomáciai feladatokra hivatkozva szintén a Porschétől bérelt a Külügyminisztérium 210 járművet (Skodákat, Audikat, VW-kat) 69 millió forintért. Az uniós pályázatok végrehajtását ellenőrző Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. 2012-ben szintén Skodákat vásárolt nettó 191 millió forintért a PH-től és a Porsche Inter Autó Hungaria Kft.-től.

Szállítanak az állami dohánycégnek és az MTVA-nak is

A Porsche-csoporthoz tartozó Porsche Lízing Kft. nyerte meg novemberben - három ajánlattevő közül - a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. 8 darab, 5. közép kategóriájába tartozó személygépkocsik tartós bérletére és flottakezelésére kiírt közbeszerzését, három évre nettó 44,1 millió forintért.

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a PH a közelmúltban egyedüli pályázóként nyert a közmédiumokat felügyelő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) járműtenderén is. Az MTVA vezetőinek tíz, míg a műsorkészítéshez kilenc darab 4, illetve 5 ajtós (nem kombi), benzines személygépkocsit szállít nettó 81,9 millió forintért. A médiaalap tavaly szintén vásárolt a cégtől 17 Skodát, 5 darab felső-közép és 11 közép kategóriásat, 81,4 millió forintért.

A Porsche Lízing nyerte meg a Külügyminisztérium 21 jármű bérletére kiírt tenderét is, két évre nettó 920,3 ezer euróért (mintegy 276,1 millió forintért) biztosítanak a brüsszeli magyar állandó képviselet, az állandó NATO képviselet és a magyar brüsszeli nagykövetség részére protokoll célokra és szállítási feladatokra autókat.

A PH nyert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyelete alá tartozó BM Heros Zrt., az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egy-egy tenderén, míg a Porsche Lízing győzött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. beszerzésein. A Porsche Lízing 2010 nyarán negyedmagával, konzorciumtagként megnyerte az ORFK 900 darabos flottabérletre kiírt közbeszerzését is, ezen Skodákat és Volkswageneket biztosítanak a rendőrségnek, négy évig közel hárommilliárd forintért.