Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Újabb, központosított közbeszerzési eljárásokat hirdetett a fejlesztési tárca felügyelete alatt működő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). Mobiltelefonok és szoftverlicencek szállítására nettó 800-800 millió forint keretösszegben kötnek majd szerződéseket, már folyamatban van egy nettó 8,4 milliárd forintos, nemzetközi utazások szervezése szóló tender, s terveznek egy 7 milliárdos üzemanyag-beszerzést is - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) megjelent hirdetményekből.

Mobiltelefonok szállítására két évre nettó 800 millió forint keretösszegű szerződést kötnek - az eddigi keretmegállapodás még "csak" nettó 350 millió forintra szólt, ám idő előtt, tavaly december közepén kimerült, az 2013 augusztusától 2015 augusztusáig lett volna hatályos. A költségvetési szervek és a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozó szervezetek 2014. december közepéig már ilyen összegben rendeltek készülékeket és tartozékokat a 2013-as mobiltendert egyedüli ajánlattevőként megnyert a Bravophone Kft.-től.

A központosított közbeszerzéseket a KEF bonyolítja le 1-2 százalékos közbeszerzési díjért, a konkrét vásárlásokat a keretmegállapodásban részt vevő cégekkel - egy újabb ajánlatkérést követően - már az állami szervek intézik, s kötnek szerződéseket. A költségvetési szervek saját büdzséből, illetve esetenként uniós támogatás felhasználásával finanszírozzák a beszerzéseket.

A Céginfo.hu adatai szerint a fővállalkozó Bravophone Kft. 2012-ről 2013-ra közel kétszeresére, 6,8 milliárdról 12,8 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, az adózott eredménye 2012-ben 256 millió forint volt, amiből 130 milliós osztalékot fizetett tulajdonosainak, míg 2013-ban 196 milliós nyereségéből 98 milliós osztalékot fizetett. A Bravophone Kft. tulajdonosa a Bravogroup Holding Vagyonkezelő Kft., amelyet 1992-ben Műszertechnika Irodatechnika kft. néven alapítottak. Résztulajdonosa és tiszteletbeli elnöke Lakatos Péter (családi cégén, az LPH Vagyonkezelő Kft.-n keresztül), a Videoton Holding Zrt, társ-vezérigazgatója és résztulajdonosa. Bravogroupnak még Lakatos István vezérigazgató és nyolc magánszemély a tulajdonosa.

Vodafone az első

A mobil távközlési szolgáltatást egy külön közbeszerzés keretében szerzi be a KEF. A jelenleg hatályos keretmegállapodás 2013. december 31-től számítva két évre, nettó 4,5 milliárd forint keretösszegre szól a három mobilszolgáltatóval, a Magyar Telekom Nyrt.-vel, a Telenor Magyarország Zrt.-vel és a Vodafone Magyarország Zrt.-vel. Közülük a Vodafone az első helyre sorolt szolgáltató.

A KEF három részre osztotta az új mobiltenderét, az első részben 300 millió forint keretösszegben alap- és közép kategóriájú mobiltelefonok szállítására keres vállalkozót, míg felső kategóriás készülékekre 400 millió, illetve a "víz-, por- és ütésálló mobiltelefonok" beszerzésére 100 millió forintos kerettel. Legfeljebb tíz nyertest választanak ki. (A két évvel ezelőtti közbeszerzésen 3 cég volt a maximális tervezett résztvevői létszám, de végül csak egy ajánlattevővel szerződtek.)

Azok a forgalmazók pályázhatnak, amelyek rendelkeznek az előző üzleti évben legalább nettó 100 millió forintos árbevétellel, amiből mobilértékesítésből az alap- és közép kategóriájú készülékek esetén 50 milliós, felső kategóriájú mobiltelefonok tekintetében 80 milliós, "víz-, por- és ütésálló mobiltelefonok" tekintetében 5 milliós bevételük van. Az ajánlattételi határidő február 23-án jár le.

Szoftverek

A KEF nettó 800 millió forint keretösszegben hirdetett közbeszerzést "SAS vagy azzal egyenértékű fejlesztői platform szerinti szoftverlicencek, fejlesztőeszközeik és kapcsolódó szolgáltatások" szállítására a központi közbeszerzéshez tartozó intézmények számára. Ez a keretösszeg négy évre szól. A kereskedők február 18-ig tehetnek ajánlatot.

Casco biztosítás

A KEF az üzemeltetésében lévő gépjárművek idei Casco biztosításának megkötésére is közbeszerzést írt ki. A kormányzati flotta jelenleg 522 darab személyautóból, 14 teherautóból és egy autóbuszból áll. A rendelkezésére álló összeg biztosítási adóval együtt 92 millió forint. A szerződés áprilistól december végéig lesz hatályos. Az ajánlattételi határidő február 24-én jár le.

Utazásszervezés

Folyamatban van a KEF nemzetközi utazások szervezésére kiírt közbeszerzése, ezen legfeljebb három ajánlattevővel, négy évre kötnek keretmegállapodást 8,4 milliárd forint plusz áfa keretösszegben. A tárgyalásos közbeszerzési eljárásra január 23-ig jelentkezhetnek az utazásszervezők.

Üzemanyag

A KEF egyik előzetes közbeszerzési tájékoztatójából kiderül, tankautós üzemanyag szállítására is tendert fog hirdetni, netó 7 milliárd forint keretösszegnem. Erre konkrét ajánlati vagy részvételi felhívás még nem jelent meg.