Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly több mint 114 millió darab tojást adtak el a Tesco-Global Áruházak Zrt. 112 hipermarketjében és 97 kisebb méretű üzletében, négymilliárd forint értékben - tudtuk meg azon gyár- és raktárlátogatási túrán, amelyet a társaság szervezett a húsvéti szezon alkalmából. A 2014-es darabszám a 2013-as évhez képest több mint 2 százalékos növekedést jelent.

A kizárólag alternatív, állatbarát, mélyalmos tartásból származó, L vagy XL méretű, illetve szelénnel vagy E-vitaminnal dúsított Tesco Finest tojások az eladott mennyiség közel 5 százalékát tették ki, amely több mint 1 százalékponttal meghaladja a két évvel ezelőtt értékesített mennyiséget. A legtöbb tojást - több mint 10 millió darabot - a húsvéti szezonban - adták el.

Fotók: Németh Péter
Kép: index.hu

A méret a lényeg

Mivel a vásárlók a leggyakrabban a darabár alapján döntenek - nem pedig a kilogrammonkénti árra figyelnek -, ebben az időszakban az S kategória kerül előtérbe, a vállalat ilyenkor értékesíti a teljes forgalom 10-12 százalékát. Tavaly a legnagyobb mennyiségben (értékben az éves forgalom 40 százaléka) szintén ez a méret fogyott, azonban ez a mennyiség a 2013-as adatokhoz képest 4 százalékos csökkenést mutat. A szintén erősnek számító karácsonyi szezon óta ugyanis az M-es és L-es méretű tojások teljesítenek jobban.

A nagyobb tojások növekvő népszerűsége jó hír a magyar termelők számára, ugyanis a Tesco áruházakban kapható M, L és XL méretű tojások kizárólag itthonról származnak. Az S méretkategóriában viszont nagyjából 50 százalék volt tavaly az import aránya, de ezek is magyar tulajdonú cégeken keresztül érkeztek. Mindent összevetve 78 százalék feletti volt 2014-ben a hazai előállítású tojások aránya a Tesco forgalmában.

A nagyobb képért kattintson!

Ön tudta ezt? Tények a tyúkokról és a tojásokról

  • A tojók 17-18 hetesen állnak "termelésbe" és 12-13 hónapos koruk után mennek vágóhídra (idősebb korukban ugyanis növekvő takarmányozási költséggel és kisebb termelékenységgel lehet számolni).
  • Védőoltást, vitaminokat kapnak a tyúkok, hormont és antibiotikumot nem.
  • A tojássárgája a karotintartalmú takarmánytól és a lucernától lehet még sárgább.
  • A biotojás héja a szabad tartás miatt, a sárgája pedig a biotakarmány miatt halványabb, de ez a beltartalmi értéket nem befolyásolja
  • Minél idősebbek, annál nagyobb tojást tojnak, vagyis a fiatal, másfél kilós tyúkok S méretűvel kezdenek, életük legnagyobb részében M-es tojásokat tojnak, az L-es méretűek aránya 20-25 százalékra tehető
  • Az S méretű tojások héja a legvastagabb, az XL-eseké a legvékonyabb, de beltartalmi különbség nincs köztük
  • Mintegy 25 óra alatt lesz "kész" egy tojás, egy tojóhibrid így 365 nap alatt több mint 340 tojást tojik

Csupán az S-es méret esetén fordul elő import termék abban az esetben, ha a vállalat nem tudja Magyarországról beszerezni a szükséges mennyiséget, ám ilyenkor is magyar beszállítóktól vásárolja a tojásokat. A magyarországi termelői tojás aránya jelenleg a teljes forgalom közel 80 százalékát teszi ki, a cél, hogy ez a mennyiség 100 százalék legyen. Az L és XL méretben kapható Tesco Finest tojások 100 százalékban magyar termékek, élénksárga tojássárgája színük alapján pedig az extrasárga kategóriába tartoznak. A Finest termékek közül kiemelkednek a megfelelő takarmányozással elért megnövelt E-vitamin és szeléntartalmú tojások.

Máshol nincs ennyi féle tojás

A Farm Tojás Kft. 1987-ben, családi vállalkozásként indult, 5-6 éve piacvezetőnek számít Magyarországon - mondta Kertész Tamás, a cég alapító ügyvezető igazgatója a kft. bőnyi tojácsomagoló és logisztikai bázisán. A cégcsoporthoz tartozó Eggland Kft. 400 ezer darab tyúkkal évi 120-130 tojást állít elő ketreces és alternatív tartásban, míg a Biolla Kft. 18 ezer tojóval évi négymillió biotojást termel.  A teljes cégcsoport - a beszállítóktól vásárolt és az importált tojásokkal együtt - évi 240 millió darabot értékesít, aminek 5 százaléka exportra megy.

A Farm Tojás saját néven forgalmaz tojásokat, de beszállít több áruházláncnak is: összesen így 120-140-féle terméket állítanak elő. Ez egyfajta magyar különlegesség, hiszen például Kanadában csak néhány féle tojás kapható és hasonlóról számolt be a kft. egyik moszkvai partnere is.

Így működik a gyár

A cégcsoport telepeiről és a partnerektől beérkező tojás először a raktárba kerül - a nyomon követhetőséget szolgáló jelöléssel ellátott raklapokon -, majd a leválogatás következik, amit óránként 150 ezer darabos kapacitású berendezések végeznek el. A gépsorokon kamerarendszer ellenőrzi, hogy szennyezett-e a tojás, egy speciális ultrahangos detektorral pedig - amiben kis kalapács ütögeti a héjat - a hajszálrepedéseket szűrik ki. Ezt követően UV-fénnyel fertőtlenítik, tömeg alapján osztályozzák, jelölik és csomagolják, majd még a nyitott dobozokban infravörös fénnyel ellenőrzik a törésmentességet és a darabszámot. Ez a folyamat látható az alábbi videón:

Emiatt van szükség az importra

Jelenleg Magyarország tojásból csak 60-70 százalékban önellátó, szemben a néhány évvel ezelőtti 100 százalékkal - emelte ki Kertész. Az ügyvezető a csökkenést a kis jövedelmezőséggel, nagy beruházási igénnyel magyarázta. Országosan négymillió darab körülire állt be a tojóállomány, ami a termelés stagnálását jelenti. Ezen belül egy-két nagyobb szereplő bővíti termelését, míg a közepes és kis cégek visszafognak, esetleg le is állnak.

Az ügyvezető a Napi.hu-nak elmondta: az illegálisan, jelöletlenül forgalomba hozott tojások legfeljebb a hazai piac 10 százalékát tehetik ki. Úgy látja, a fekete kereskedelem súlyát az ekáer hatékonyan csökkentheti, de egy kisebb áfakulccsal vagy a fordított áfafizetéssel is lehetne fehéríteni.

A cikk megjelenését a Tesco támogatta.