A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Nemcsak a repteret üzemeltető cégnek, a Budapest Airport (BA) Zrt.-nek lesznek ezzel kapcsolatos teendői, hanem például a közlekedési társaságoknak is: a BKV-nak és a MÁV-nak is át kell írnia a megállók nevét, a közút kezelőjének pedig számos eligazító táblán kell majd kicserélnie a feliratot. A Magyar Turizmus Zrt.-nek is akadhatnak ezzel kapcsolatos teendői, hisz külföldi kiadványaiban Ferihegyi repülőtér szerepel.

A parlament a repülőteret mint fizikai objektumot nevezte át, a repteret működtető cég pedig ezzel párhuzamosan módosítja elnevezését Budapest Airport Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret Üzemeltető Zrt.-re, s a társaság nemzetközi nevében is megőrizte ezt a formát, vagyis a "Ferenc Liszt" nevet használják. Egyelőre a cégnyilvántartásban még az eredeti cégnév szerepel.

Húsz évig Feri maradhat Ferenc

A reptér üzemeltetőjének eddig nem jelentett rettenetesen nagy kiadást a módosítás. Egyes szakemberek szerint a köznyelvben még húsz év múlva is Ferihegyi repülőtérnek fogják hívni a létesítményt, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név ugyanis vélhetően csak nagyon hosszú időn után megy át a gyakorlatba.

A név módosítása után a BA-nak tehát nemcsak a repülőtér homlokzatán található neonfeliratokat kell kicserélnie, hanem az általa használt különböző hivatalos papírjainak fejlécét is meg kell változtatnia. A reptér homlokzatáról már lekerültek a Ferihegy feliratok, s csak az 1-es illetve a 2-es számok jelzik a terminálokat, az iratokon szükséges változtatásokat pedig folyamatosan végzik el, ahogyan a számtalan működési engedélyt is a lejárat idején módosítják az új cégnévnek megfelelően − mondta lapunknak Hardy Mihály, a BA kommunikációs igazgatója. A reptér IATA-kódja nem változik, az továbbra is BUD lesz.

Egyelőre nem kell sietnie az előbbi feladatok elvégzésével a BA-nak. Jóllehet az új név már hivatalos, megjelent az erről szóló módosítás a Magyar Közlönyben,  de ezt követően a Magyar Tudományos Akadémiának is engedélyeznie kell a név használatát, hisz Liszt Ferenc neve védett.