A szakértők szerint valamilyen savanyú lekvárral a legjobb a zserbó sütemény, mégis a legtöbben édes sárgabaracklekvárt használnak hozzá, a darált dió és az étcsokoládé mellé. Sokan készítik otthon, de a városi legendák szerint sehol sem olyan, mint a fővárosi Gerbeaud Kávéházban. A Forbes külön összeállítást szentelt a neves cukrászdának, valamint megtudta azt is, hogy miért kérnek 2250 forintot egy szeletért.

A sütemény árának 38 százaléka a munkaerőre, 10 százaléka a technikára és energiára megy el. Az alapanyagok csak 16, az adó 18, a márka liszenszdíjai 6 százalékot tesznek ki. Az ár maradék 12 százaléka jelenti csak a hasznot - tudta meg a lap.

A Forbes Illusztrációja.

Arról, hogy miért ilyen drágák az alapanyagok, Pintér Katalin a Gerbeaud-ház tulajdonosa, ügyvezetője azt mondta: nem egyszerűen, a boltban szerzik be ezeket. "A helyzet az, hogy lehet a piacon kapni valami csokoládészerűt, nyolcszáz forintért kilóját. Hozzánk a legolcsóbb csokoládé hatezer forintért jön be" - magyarázta Pintér. (Egyébként a csokoládé a jövőben várhatóan még drágább lesz a kakaóbab magas világpiaci ára miatt.)

Emellett az árban megjelenik az is, hogy a Vörösmarty téri teraszért évi ötvenmilliót fizetnek a fővárosnak.