Visszatért 2006-ban alapított tanácsadó cégéhez, a Strategopolis Kft.-hez Giró-Szász András, az előző Orbán-kormány szóvivője - ezen a poszton idén júniusban váltotta a HírTv-s Kurucz Éva. Giró-Szász a stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cég egyik alapítója és ügyvezető igazgatója volt 2011 szeptemberéig, szóvivői kinevezéséig. A Céginfo.hu adatai szerint Giró-Szász 2014. június 18-tól többségi (több mint 50 százalékos) tulajdonosa a kormányzatnak is dolgozó Strategopolis Kft.-nak, míg az ügyvezetői széket továbbra is Várkonyi Gáspár foglalja el. Várkonyi többségiből így kisebbségi tulajdonos lett a harmadik üzletrész-tulajdonos, Molnár Norbert mellett. Várkonyi 2013 júliusáig a Századvég Gazdaságkutató Zrt. gazdasági igazgatója is volt, míg Molnár a Századvég Gazdaságkutató gazdasági ügyintézője.

A történelem és politológia, illetve politikai szakértő diplomákkal rendelkező Giró-Szász András életrajza szerint 2000-tól dolgozott a Századvég Alapítványnál, ahol később oktatási, majd ügyvezető igazgató volt. Heim Péterrel közösen 2010 márciusában hozta létre a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t, amelyben társtulajdonos és igazgatósági tag volt 2011 szeptemberéig, kormányszóvivői kinevezéséig.

Elköltöztek

A cégadatok szerint májustól új, frekventált helyre költözött a Strategopolis, a Lánchíd pesti lábánál lévő Széchenyi térre, a 7-8. szám alatti Roosevelt irodaházba (felújítás előtti nevén "Spenótház"). Ezt megelőzően a Századvég Gazdaságkutatóval közös székhelyen működött, a III. kerület, Hidegkuti Nándor utca 8-10 szám alatt.

A tanácsadó cég nagyon jó évet zárt 2013-ban, a nettó árbevétele 433 millió forintra nőtt az előző évi 281,8 millióról (míg 2011-ben 153,6 milliós forgalma volt). A tavalyi 127 milliós, míg a tavalyelőtti közel 43 milliós adózott eredményt kifizették osztalékként a tulajdonosoknak.

Várkonyi előtt, 2013 szeptemberéig Bódi Gábor Imre volt a Strategopolis többségi tulajdonosa, aki üzletrészét úgy ruházta át Várkonyinak, hogy az osztalék még őt illette meg a 2013-as eredmény után, így a kifizetett 127 millió forintos osztalékból 63,9 millió jutott Bódinak és 63,1 millió Molnárnak - derül ki az E-beszámoló portálon közzétett taggyűlési jegyzőkönyv kivonatából. (Bódi tavaly július óta az állami tulajdonú NISZ Zrt. érdekeltségében lévő Kopint-Datorg Kft. ügyvezetője, augusztustól a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke, s idén júliustól az állam által megvásárolt műsorszóró, az Antenna Hungária Zrt. igazgatóságának tagja)

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, szaggatott nyíl - nem hatályos adat)

Dolgoznak

A Strategopolis, a Századvég Gazdaságkutató és a Századvég Alapítvány konzorciumot alkotva 2011-tól 2014 végéig összesen nettó 3,723 milliárd forintért (plusz 27 százalék áfa) készít kutatásokat, tanulmányokat és ad szakpolitikai tanácsokat a kormányzatnak. A Strategopolis ezen kívül rendszeresen kap megbízást a parlamenti Fidesz-frakciótól (idén áprilisban nettó 9,8 milliós megrendelést kapott két tanulmány elkészítésére), dolgozik például Kaposvár önkormányzatának, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnek és az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Februárban az Átlátszó.hu blogja írt arról, hogy a Strategopolis januártól évi nettó 42 millió forintért készít híreket az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), amit magánrádióknak értékesítenek. A közszolgálati médiumokat irányító MTVA később közleményben reagált, amiben azt írta, hogy a külső cég nem gyártja a híreket, hanem válogat az MTI által kiadott hírekből, s ezt a válogatott híranyagot értékesítik a 27 országos rádióállomásnak.

Új igazgatósági tag a Századvég Gazdaságkutatónál

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának továbbra is a társalapító Heim Péter az elnöke, tagja Siba Ignác tavaly kinevezett vezérigazgató, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, Barcza György vezető elemző, a 2013 augusztusában megvásárolt Napi Gazdaság című napilap főszerkesztője, valamint új tagként Maurer Szemere. Maurer Szemere korábban a Fidelitas külügyi kabinetvezetője volt, aki a Magyar Narancs tavalyi cikke szerint Habony Árpád személyi titkára. A cégadatok szerint Habony és Szalay-Bobrovniczky között is van közös pont, a jelenleg felszámolás alatt álló, veszteségesen működő Adriatiq Islands Group Hungary Kft., amelynek 2008-2010-ben ügyvezetői voltak. A cég Vitézy Tamás milliárdos üzletember horvátországi idegenforgalmi befektetésekkel foglalkozó horvát cégének magyar tagja volt.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. többségi tulajdonosa jelenleg Heim Péter, más részvényesek nem látszanak a nyilvános cégadatokban, a tavalyi beszámoló elfogadásáról és az osztalékfizetésről döntő, 2014. május végi közgyűlésen - a jegyzőkönyv szerint - Szalay-Bobrovniczky is részvényesként volt jelen. A zrt. tavaly 688,8 millió forint nettó árbevétel mellett 142 milliós adózott eredményt ért el, amiből 64,3 millió forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak. Ennél jobb éve volt 2012-ben a cégnek, akkor nettó 936,4 milliós forgalom mellett 245,7 milliós eredményt produkált, amit teljes egészében kifizettek osztalékként.