Kiderült, miért lépett a kormány a Zsolnay ügyében

Páva Zsolt, Pécs polgármesterének kezdeményezésére döntött a kormány a Zsolnay Zrt. kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítéséről, a csődtörvény alapján - tudta meg a Miniszterelnökség a Bama.hu.
Napi.hu, 2016. február 15. hétfő, 18:19

A portálnak azt írták, hogy Páva tájékoztatása szerint a Zsolnay évek óta jelentős tartozást halmozott fel pénzügyi szervezetekkel és közszolgáltatókkal szemben, kétségessé vált, hogy fizetési kötelezettségeit rendezni tudja.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda a Dunántúli Napló küldött csütörtöki válaszában nem tett említést arról, hogy ő volt a kezdeményező.

A magántulajdonban lévő Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és fő tulajdonosi köre a csütörtöki bejelentése szerint megdöbbent a magyar kormány múlt szerdai döntésén, amellyel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították a céget. Erőszakos kivásárlási szándékot érzékelnek; egy építőipari vállalkozás is színre lépett.

Sajnálatosnak kell értékelnünk az elmúlt hetekben, a gyárat ért erőszakos kivásárlási szándékot, amelyhez tevőleges partnerséget mutatnak egyes önkormányzati képviselők. A gyár sok évvel korábbi keletkezésű és az MFB Zrt.-vel kötött fejlesztési hiteleinek jelenleg is folyamatban lévő hitelkonszolidációs eljárásába durván beavatkozva, követelésvásárlási ajánlattal élt egy, a gyárat és a 2016-ra már láthatóan kedvezően mutatkozó piacait megszerezni kívánó nem porcelán-, és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cég, aki egyebekben vételi ajánlatot is tett korábban a Pécs Holding Zrt. kezében lévő Zsolnay részvényekre - írta a cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .