Az elmúlt hónapok eseményei arra utalnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a multinacionális vállalatoknak igyekszik békejobbot nyújtani, amelynek eredményeként lehet értékelni, hogy sorra látogat el gyárak és üzemek avatására. Pár hónappal ezelőtt a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. dunaharaszti gyárában tett gesztust: ő avatta fel hazánk legnagyobb kapacitású, fémdobozos üdítőitalokat előállító gyártósorát, illetve stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a kormány nevében a társasággal. Azonban, mint ahogy azt lapunk korábban megírta, ennél a felavatott gyártósornál akár hússzor nagyobb értékű beruházásmixre is esélyes lehetett volna a Coca-Cola magyarországi egysége, ha a kabinet nem döntött volna az unortodox gazdaságpolitikai lépések mellett.

Most az Hír24.hu hírportál kérésére nyilvánosságra hozta a Nemzetgazdasági Minisztérium a kormány és a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari cége, a Coca-Cola közötti szerződést. Ebben a gyártás bővítésén, magyar beszállítók foglalkoztatásán és a támogatási ígéreteken túl arról is szó esik: a Coca-Cola vállalja, hogy jó hírét viszi Magyarországnak a világban, s a minisztériummal legalább félévente egyezteti, ki mit tett a másikért.

Állami és uniós támogatást ígértek

A kormány különböző állami és uniós támogatásokat is ígér a cégnek - ha az megfelel az adott feltételrendszernek. Így például jelzi, hogy ha a Coca-Cola magyar oktatási intézményekkel és kutatóközpontokkal együttműködve innovációba vágna, ezt "a rendelkezésére álló eszközökkel" ösztönözné, s biztatja, hogy pályázzon jövőre uniós ernyőprojektre.

Megígéri, hogy bevezeti az egyedi kormánydöntés alapján nyújtható képzési állami támogatást, s hogy ezt a Coca-Cola is igénybe veheti majd új alkalmazottaira, cserébe a jelenlegi törvények alapján a cég levonja a szakiskolai tanulók gyakorlatának költségeit. A kabinet arra is ígéretet tett, hogy ha megfelel a cég a TÁMOP egyik pályázata feltételeinek, akkor "lehetősége nyílik, hogy a korábbi gyakorlata szerint felhasznált költségekkel megegyező támogatást nyerjen el" már felnőtt dolgozói képzésére.

A Coca-Cola mindeközben vállalja, hogy Magyarországot "mint gazdasági partnert és telephelyet nemzetközi szinten bemutassa és ismertté tegye", s szakkonferenciák és továbbképzések keretében idehozza üzleti partnereit. És bónuszként mindkét fél ígéri, hogy "vitáikat és a későbbiekben esetleges eltérő álláspontjukat jelen stratégiai partnerségi megállapodás vonatkozásában a barátilag elvárható, tárgyalásos úton rendezik".

Még 40 ilyen megállapodás lehet

Az Hír24.hu szerint a kormány idén körülbelül 40 nagy iparvállalattal tervez hasonló megállapodást kötni. A hírportál emlékeztet, hogy a következő szerződési körben a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel és a Richter Gedeon Nyrt.-vel köt ilyen megállapodást a kormány.