Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ilyen esetekben előírt koordinációs feladatokat ellátó kormánymegbízottként a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelöli ki a tervezet. A kiemelt jelleg - a megrövidített engedélyezési határidők mellett - azzal jár, hogy a beruházással összefüggésben az építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, a településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A kormány azzal indokolja a beruházás  nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségét, hogy ezzel hozzájárul a több mint 26 milliárd forint értékű beruházás megvalósításához. A fejlesztés eredményeként a búzakeményítő gyárban 250 új munkahely jön létre. Közvetve, a gyár zavartalan működéséhez szükséges szolgáltatások (karbantartás, őrzés- védelem, fuvarozás, árumozgatás, bérszámfejtés, étkeztetés) megvásárlásával a projekt még további 500 munkahelyet is teremt a régióban. A beruházás - az üzleti tervek szerint - 20 milliárd forint éves árbevételt hoz.

A Mészáros és Mészáros Kft. és a Duna Aszfalt Kft. tavaly hozta létre a Visonta Projekt Ipari és Szolgáltató Kft.-t, székesfehérvári székhellyel és visontai telephellyel, építésre, bontásra, kutatásra, talajminta-vételre - de a kft. egyelőre nem termelt bevételt - számolt be korában a Napi.hu. (A társaság visontai telephelye, a 0158/25 helyrajzi számon, a Mátra Erőmű Ipari Park területén van, azon nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásként búzafeldolgozó üzemet épít egy vállalkozás. Az ipari parkban bioetanol gyár is létesülne.)

A beruházást a Visonta Projekt Kft. hajtja végre. A Céginfo.hu adatai szerint a társaságot 100 millió forint jegyzett tőkével tavaly alapította a Mészáros és Mészáros Kft. valamint a tiszakécskei Duna Aszfalt kft.

A rendelettervezet egyúttal hatályon kívül helyezi azt a 2013. novemberi kormányrendeletet, amely ugyan itt az MT-WHEAT Búzafeldolgozó Kft. beruházását nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek. Ez a cég 2013-ban alakult 3 millió forint jegyzett tőkével. Tulajdonosa az OPM-Agrár Vagyonkezelő Zrt. Ez utóbbi társaság alapítói a Műszertechnika Holding Zrt., valamint Ostyán Ákos és Vincze Zoltán voltak. A Céginfo.hu cégháló-ábrája jelenlegi tulajdonosként Forgó Ferencet jelöli meg.