A csaknem 1800 - az online bankhasználatban átlag feletti aktivitást mutató - válaszadó véleményéből átlagosan 80 százalékos elégedettség (a 2013-as 76 százalék után) tükröződött, mely az elmúlt évek viszonylag szerény mértékű hazai banki it fejlesztéseinek tükrében jónak tekinthető - állapította meg a portál.

Meglepően jól teljesítettek a felmérésben a kisebb, specializált banki szereplők. A mobil banki applikációk és kiegészítő információs eszközök iránti igény fokozatosan nő az ügyfelek körében. az online szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az ügyfelek az online szolgáltatásokat három különböző szempont vonatkozásában értékelték: funkcionalitás, a felhasználóbarát kialakítás, design. A három szempont összesítését követően a MagNet Bank, a Citibank és a Gránit Bank került az ügyfél elégedettségi lista élére. (Fontos hozzátenni, hogy a két hazai tulajdonban lévő szereplőnél - az alternatív banki stratégiából adódóan - az átlagnál egyszerűbb banki termékskála és így letisztultabb online banki felületek állnak az ügyfelek rendelkezésére.)

A teljes lista (1-5-ös skálán)
HelyezésBankÁtlag
1.MagNet Bank4,38
2.Citibank4,33
3.Gránit Bank4,21
4.K&H Bank4,16
5.Raiffeisen Bank4,15
6.MKB Bank4,08
7.OTP Bank4,07
8.Budapest Bank4,05
9.UniCredit Bank4,02
10.Erste Bank3,97
11.AXA Bank3,96
12.CIB Bank3,89
13.FHB Bank3,85
14Sberbank3,31
Forrás: Bankmonitor.hu

A banki ügyfelek az online felületek kezelhetőségével a legelégedettebbek és a design vonatkozásában értékelték átlagnál kevésbé az elérhető szolgáltatásokat. Harmaduk vagy használja, vagy szívesen használna (amennyiben bankjánál elérhető lenne) okos telefonra készült banki applikációt pénzügyeinek menedzseléséhez.

Az online applikációk népszerűségét, keresletét is némileg meghaladja a havi kiadás és bevétel összesítő alkalmazás. A válaszadók több mint 35 százaléka használ már ilyen eszközt, vagy használna szívesen, ha bankjánál elérhető lenne. A bankok itt versenyben állnak más szolgáltatókkal, az ügyfelek nem elhanyagolható része nem saját bankjának megoldását használja kiadásainak összesítésére - írta a bankmonitor.hu.