Elfogadták a képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt., valamint a BKV Zrt. és további tíz fővárosi cég 2012-es üzleti beszámolóját. A testület elfogadta a BVK prémium-jogosultságairól szóló határozatot is.

A BKK 47 milliárdos nettó árbevételt ért el 2012-ben, csaknem 7 milliárd forinttal többet az előzetes tervekhez képest. A társaság egyéb bevétele viszont a tervezett 58 milliárdhoz képest 10 milliárd forinttal alacsonyabb volt. Az üzemi tevékenység eredménye 18 millió forintos, a mérleg szerinti eredmény pedig 76 millió forintos nyereséget mutatott. Az elfogadott előterjesztés kitért arra: a BKK gazdálkodása kiegyensúlyozott, pénzügyi helyzete stabil volt, folyamatosan megőrizte likviditását, működésének finanszírozására nem kellett hitelt, vagy tulajdonosi kölcsönt felvennie.

A vártnál kisebb veszteséggel zárt a BKV

A BKV a tervezettnél nagyobb üzemi nyereséggel és kisebb mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2012-es évet, a cég adózás előtti vesztesége 3,2 milliárd forint volt. A beszámoló adatai szerint a cég 2,9 milliárdos üzemi eredménnyel és 4,1 milliárdos adózás előtti veszteséggel számolt, ehhez képest a BKV végül 3,1 milliárdos üzemi eredménnyel és 3,2 milliárdos adózás előtti veszteséggel zárta az évet. Egy évvel korábban a cégnek 5,8 milliárdos vesztesége volt.

A BKV adósságállománya a 2011-es 64 milliárd forint után 2012-ben 69 milliárd forintra emelkedett, amely a tervnél 925 millió forinttal alacsonyabb. A menetdíjbevételek a 2011-es 51 milliárd forint után 2012-ben 17,8 milliárdra csökkentek, mivel ezekre 2012. május 1-jétől a BKK jogosult.

Osztalékot és prémiumot fizet a BVK

A BVK Holding Zrt. 2,381 milliárd forintos adózott eredményéből mintegy 2,38 milliárd forintot javasolt osztalékként kifizetni, a fennmaradó 906 ezer forintot pedig az eredménytartalékba vezetik át. A BVK Holding mérlegfőösszege 106,5 milliárd forint volt a 2012. december 31-i adatok szerint.

A képviselők további tíz, kizárólagos vagy résztulajdonban álló társaság - köztük a Fővárosi Csatornázási Művek, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep, a Vidám Park és a Budapest Esély Nonprofit Kft. - tavalyi beszámolóját is elfogadták.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a vezető állású munkavállalók teljesítménykövetelményét szabályozó rendelet alapján a BVK Holding négy vezetőjének engedélyezhető prémium. Szarvas Ferenc vezérigazgató 1 millió 398 ezer, míg további három - a hr, a gazdasági és a jogi - igazgató egyenként 4,1 millió forint prémiumra jogosult.

BVK Holding Zrt. által ellenőrzött társaságok

  • Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FKF Zrt.)
  • Budapesti Távhőszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FŐTÁV Zrt.)
  • Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BGYH Zrt.)
  • Budapesti Temetkezési Intézet Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BTI Zrt.)
  • Fővárosi Kertészeti Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FŐKERT Nonprofit Zrt.)
  • Fővárosi Kéményseprőipari Korlátolt Felelősségű Társaság (FŐKÉTÜSZ Kft.)
  • Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Korlátolt Felelősségű Társaság (FTSZV Kft.)

Vegyes tulajdonú társaságok: Főgáz Zrt., FV Zrt., FCSM Zrt., BDK Kft.