Jelentős "zsírégető folyamatra van szükség", a tavasszal elfogadott stratégia szerint 2013 végéig komoly működésfejlesztési programot kell végrehajtani, ami egyebek mellett a humánerőforrást is érinti - mondta el Sándor József, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. stratégiai osztályvezetője az IIR Magyarország energiakonferenciáján.

A csoport stratégiai céljainak megvalósításához - hazai pozíció erősítése, terjeszkedés a regionális piacon - a Paksi Atomerőmű üzemidejének hosszabbítása, és bővítése mellett szükséges a megújuló energiaforrások energetikai hasznosításában való részvétel is. Bár az új megújuló energia átvételi rendszer, a metár koncepcióját már elfogadták, azonban a tarifákat még nem dolgozták ki, az MVM pedig majd csak a konkrét árak ismeretében fogja meghozni a végső döntést - tette hozzá. A stratégia szerint 2013-ig a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházások előkészítése zajlik.

A paksi bővítés kapcsán a stratégiai osztályvezető elmondta, kedvező kormánydöntés esetén 2017 után kezdődhetne a tényleges bővítési munkálat az atomerőműben.

A hazai gáznagykereskedelmi piac mellett a földgázszállítási piac is fontos terület az MVM-nek; egyebek mellett a horvátországi LNG-terminál ügyében is tárgyal a társaság - mondta. A régió terjeszkedési tervekben prioritást képvisel a szerb, horvát, bosnyák és román piac - fogalmazott Sándor hozzátéve, a terjeszkedést csak lépésenként, az alacsonyabb eszközigényű és költségű döntésekkel kezdve lehet megvalósítani.

Az MVM térségbeli szerepe az új energiastratégia tükrében című előadásban a finanszírozási helyzetet illetően elhangzott, a hatékonyságnövelési intézkedésekből származó megnövekedett jövedelemtermelő képesség már rövid távon jelentős eredményt hozhat. Hosszabb távon a megvalósított fejlesztésekből, beruházásokból és értékesítésekből bővíthetők a források; remélhetőleg azonban a jelenlegihez képest már közép távon bővebb hitelforrás áll majd rendelkezésre - fogalmazott Sándor József.