Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A fővárosi közgyűlés elé szerdán kerülő egyik legégetőbb javaslat a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjtételeinek módosítása. A kérdés a kormány rezsicsökkentési dömpingje miatt érdekes. A parlament már május második felében tárgyalt a témában: július 1-jétől a kéményseprés díja is csökken. A kormányzati elképzelések szerint a kéményseprés esetében 2000 forintban maximálják a rezsióradíjakat. Ez Budapesten egy félévente ellenőrizendő szilárd tüzelésű kémény esetében azt jelenti, hogy 2127 forintról 1194 forintra (44 százalékkal) csökken a díj, a gázkémények esetében 2263 forintról 1270 forintra, a tartalék kéményeknél 1358 forintról 762 forintra mérséklődik a díj.

Fővárosi információink szerint az előterjesztés szövege cd-n kering a Városházán, a feldolgozandó adatmennyiség miatt az előterjesztések egyre gyakrabban csak a közgyűlés napján válnak ismertté. A Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (Főkétüsz) 2013-as árbevétele a díjcsökkentés előtt 1,9 milliárd forint lenne, 1,8 milliárdos egyéb bevételek és 780 milliós adózott eredmény mellett. A díjcsökkentés után az év második felében ez a bevétel 1,8 milliárdra, az egyéb bevétel 1,7 milliárdra csökken, az adózott eredmény 26 milliós veszteséget jelentene.

Egy a honlapon már elérhető pénzügyi előterjesztés viszont a "visszássága" miatt verte ki a biztosítékot több városházi politikusnál. A 2013-as büdzsé 238 millió forint céltartalékot hagyott jóvá a sportfeladatokra, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) támogatási kérelemmel fordult Budapest Főváros Önkormányzatához az utánpótlás-nevelés támogatására, szakosztályainak működtetésére és a sportszakmai tevékenységükkel összefüggésben felmerülő kiadások támogatása érdekében. Kubatov Gábor, az FTC elnöke az előterjesztés szövegéhez csatolt kérvényében további 100 millió forint segítséget kér. Ehhez jöhet még hozzá − információink szerint − a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM), a Fővárosi Gázművek Zrt. (Főgáz) és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) tao-pénzből történő támogatása, miközben a főváros saját tulajdonában lévő Budapest Sportegyesület (BSE) a csőd szélén tántorog.