Évek óta jelentős veszteséggel működött és a saját tőkéje is mínuszba fordult az orosz Lukoil magyarországi érdekeltségének.

A nagykereskedelem után a kiskereskedelemből is kivonul a Lukoil Magyarország Kft., a 75 kútból álló hálózatot a Norm Benzinkút Kft. veszi meg. (Ezt a céget egyrészt az IMFA Petroleum Kft. ellenőrzi, amelynek Fazakas Imre - a magyarországi Jukosz volt első embere - a tulajdonosa, másrészt a Benczúr 13. Kft., amely pedig a belize-i székhelyű Normeston Ltd. érdekeltsége).

A Lukoil a régióban nem csak a magyar piacról távozik: a múlt csütörtökön jelentették be, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt felülvizsgálják beruházási terveiket. Vagit Alekperov, a konszern vezetője, a Lukoil egyik főrészvényese azt közölte, hogy vissza kell fogni a költségeket és a beruházásokat, ugyanis a szankciók miatt korlátozottan juthatnak hozzá a tőkepiacokhoz. A jövőben az oroszországi projektekre összpontosító Lukoil ugyan nincs rajta a szankciós listán, de közvetve az érintettek közé sorolható.

Bár a tavalyi, 800 millió forintot meghaladó veszteséget megelőzően 2012-ben össze tudott hozni egy félmilliárdos nyereséget a Lukoil, működésének évei alatt összesen közel 14 milliárd forint mínuszt halmozott fel - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Nem segítették a cég gazdálkodását az azóta megszüntetett válságadók sem, ez az évek alatt összesen közel kétmilliárd forintot vitt el. Egy, a 2007-2009 közötti időszakot vizsgáló NAV-ellenőrzés ráadásul 145,7 millió forint adóhiányt és bírságot állapított meg.

A cég eredménykimutatásai világosan mutatják, hogy nem sikerült azt a több jelentésben is felbukkanó vállalást teljesíteni, amely szerint "a társaság a jövően megpróbál nyereséget generálni, optimalizálással költségcsökkentéssel, bevételnöveléssel". A bevétel az utóbbi években nem tudott a 100-110 milliárd forintos sávból, holott a kiskereskedelmi értékesítés és a kutak mellett működő shopok forgalma javult. Utóbbi az elmúlt évre már nem volt igaz, a trafiktörvény - csakúgy, mint a Tescónál - negatívan hatott a számokra. Emellett az elmúlt években folyamatosan csökkentette a bevételt a nagykereskedelmi tevékenység felszámolása, ami a 2010-ben még 8,8 milliárd forint bevételt hozó exportot is lenullázta.

A 2013-as beszámoló kapcsán a könyvvizsgáló felhívta a figyelmet arra, hogy a társaság saját tőkéjének összege négyszázmillió forintos mínuszban van.