A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Bezárja szombathelyi gyárát s elviszi Magyarországról a termelést a Kronospan Holding GmbH, ha a helyi önkormányzat nem teszi lehetővé a tervezett milliárdos beruházási program megvalósítását − jelentették be tegnap a Falco Forgácslapgyártó Zrt.-nél.

Az ország egyik legnagyobb, mintegy 200 dolgozót foglalkoztató fafeldolgozó üzeme és az önkormányzat azt követően került összetűzésbe, hogy a város közgyűlése elutasította a társaság kérését, hogy területét bővíthesse s beruházási programot valósítson meg.

A Falco az új üzembe laminálósort, valamint nagy teljesítményű présgépeket kíván telepíteni.

A közgyűlés lakossági tiltakozás után arra hivatkozva utasította el a tranzakciót, hogy a beruházás megvalósítása után nőne a zajszint. Ezt a Falcónál cáfolják.

Mindemellett azt sem értik, hogy az elmúlt évek során sokmilliárdos adósságot felhalmozó város miként engedheti meg magának, hogy lemondjon a cég által fizetett évi több száz millió forint adóbevételről. A Falco a tavaly szeptember végén zárult üzleti évet 10,7 milliárd forint nettó árbevétellel zárta, igaz, üzemi vesztesége az elmúlt két évben megközelítette, illetve meghaladta a 700 millió forintot, amelyben jelentős része van annak, hogy a szombathelyi üzem drágán termel.