Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első négy hónapjában a tavalyi azonos időszakhoz képest legalább 25-30 százalékkal több klímaberendezés kelt el a magyar piacon, az LG eladásai pedig meg is duplázódtak. A lakossági kereslet felpörgése oda vezetett, hogy sok klímaszerelőnél 1-2 hónapos várakozási idő alakult ki.

Tavaly augusztus óta a kereskedők csak annak adhatnak el új klímaberendezést, akik a megfelelő jogosítvánnyal rendelkező, a beszerelést elvállaló szakember pecséttel ellátott nyilatkozatát fel tudják mutatni. Ez azt jelenti, hogy - ahogyan a gázkazán beszerelését - ezt a munkát sem lehet a szomszéd sufnimesterre rábízni, a piac tisztulása viszont a legális szerelők nagyobb leterheltségét hozta és ezért kell sietni.

Mire jó a mobilklíma?

"Egy nyaraló nappalijába, vagy egy lángossütőbe jó választás lehet a mobilklíma, de olyan helyiségbe, ahol aludni is akarunk, semmiképp sem való" véli Nagy Sándor József, LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

A mobilklímának két nagy hátránya van: zajos és energiapazarló. Egy ilyen készülék kétszer-háromszor zajosabb, mint egy split klíma beltéri egysége, hiszen itt a zajért felelős kompresszor is egy fedél alatt lakik velünk, így rontja az életminőséget.

Mekkora teljesítményű klímát érdemes választani?

Ökölszabályként elmondható, hogy - amennyiben nem tetőtéri, vagy déli, délnyugati fekvésű, nagy ablakos lakásról van szó - 100 Watt/négyzetméter hűtőteljesítménnyel lehet számolni. Ez a hatékony üzemeltetéshez szükséges pontos számítást természetesen nem helyettesíti, így vásárlás előtt a beszerelést végző szakembernek mindenképp látnia kell a helyszínt.

Egy nagy beltéri egység elég több helyiségre is?

Lehetőleg minden, hűteni kívánt helyiséget külön kell klimatizálni. Vannak olyan ritka és szerencsés esetek, ahol a beltéri egység át tudja fújni a hideget egy másik helyiségbe, de azzal számolni kell, hogy a készülék környezetében mindig hidegebb lesz.

Olcsó húsnak híg a leve?

Nem összekeverendő az olcsó - például akcióban kínált -, de márkás gép a "noname" készülékekkel. Az előbbiek bátran ajánlhatók, míg az utóbbiaknál kockázatként, hátrányként jelentkezik a bizonytalan szervizháttér, az alkatrészellátottság (ez főként a garanciaidő lejárta után fontos), a rosszabb energiahatékonyság és a magasabb zajszint. Egy biztos, A+ energiahatékonysági kategória alatt nem érdemes készüléket választani.

Használt klímát lehet?

Ha ismert a legfeljebb pár éves készülék előélete, megbízható helyről van, folyamatosan karbantartották és szakszerűen szerelték le, akkor jó és biztonságos megoldás lehet, minden más esetben hazardírozás. Egy rossz klímáért tízezer forint is sok - hívja fel a figyelmet az LG szakértője.