- Hogyan fejlődött Magyarországon a treasury piac?

- Ahogy a legtöbb pénzügyi kérdésben, itt is két, teljesen eltérő szakaszra osztható a múlt, mégpedig a válság előtti és a válság utáni érára. Ha úgy tetszik, a 2008 előtti és a 2008 utáni időszakra. Az úgynevezett aranykor a 2001 közepétől hatályos devizaliberalizációtól a válság 2008-as kitöréséig tartott, ezekben az években látványos, évi 15-20 százalékos forgalomnövekedés ment végbe.

- Majd jött a válság...

- Amely teljesen átrajzolta a piacot, a forgalom és az igénybevett szolgáltatások oldaláról egyaránt. Mindez sokban összefüggött a vállalati hitelezés visszaesésével is, a cégek jóval óvatosabbak, konzervatívabbak lettek.

Különösen népszerűek voltak az úgynevezett multi currency (többdevizás) hitelek, amelyekben a vállalati ügyfelek megváltoztathatták tartozásuk devizanemét. Az ügyfelek bátrabbak lettek, egyre több cég a rövid távú fedezetek helyett 1-2 vagy akár 3 éves kockázatkezelési megoldást választott. A vállalati ügyfélkört sokkolta, hogy az euró a korábbi 240-270 forintos sávból 300 fölé ment, jelentős árfolyam-ingadozás mellett. A cégek számviteli veszteséget szenvedtek el a fedezeti ügyleteken, ez pedig a cégek fedezeti ügyletekhez való hozzáállását jelentősen megváltoztatta. Ma már túl óvatosak az ügyfelek, az optimálisnál konzervatívabbak és szűkebb termékkört használnak, ezért ezen a területen változásra számitok.

Az Erste Bank Treasuryről

Az Erste Treasury fő tevékenysége a vállalati és intézményi ügyfelek közvetlen kiszolgálása konverziós, kockázatkezelési és befektetési termékekkel. A tevékenység fő profilja az ügyfelek deviza árfolyamkockázatának kezelése különböző egyszerű vagy összetettebb termékekkel. A befektetési termékek köre az egyszerű betétektől a kötvényeken és strukturált befektetési termékeken keresztül a befektetési alapokig terjed.

Az Erste Treasury teljes körű szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, hogy pénzügyi kockázataikat mérsékelni tudják: az árfolyamkockázat kezelés mellett, a kamat és árupiaci kockázatok fedezésére is nyújt megoldást a bank. A treasury termékekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások köre az ügyfelek kockázati pozícióinak, mérlegének elemzésétől, a terméktanácsadástól, az üzletkötés jogi hátterének kialakításáig, illetve a piaci végrehajtásig terjed.

Az Erste Treasury a lakossági ügyfelekkel közvetetten a bank hálózatán keresztül üzletel és több treasury termék folyamatosan elérhető ezen ügyfélkör részére is.

- Hol tartunk most?

- Miközben folyamatosan változnak az ügyféligények, egyre inkább látható, hogy a szolgáltatások két jól elkülöníthető csomagja alakult ki. Az egyik a treasury tranzakciós (execution) funkcióját jelenti, amely erősen kapcsolódik a vállalati tranzakciós bankoláshoz. Ehhez alapvetően automatizált, gyors, megbízható és versenyképes árazású szolgáltatás szükséges, egyszerű treasury termékekkel. A másik szolgáltatáscsomag pedig válasz a cégek összetettebb, treasury piachoz kapcsolódó problémáira, igényeire. Megoldást kínál mérlegmenedzsment-, finanszírozási vagy befektetési problémákra. Aki sikeres akar lenni a treasury piacon, annak mindkét különböző világot ki kell szolgálnia.

- A vállalati hitelezést a jegybanki növekedési hitelprogram (nhp) hivatott élénkíteni. Mit lát ebből a treasury?

- Az nhp első szakaszának második pillére volt a devizahitelek forintra váltása, jelentős érdeklődés mellett, az MNB adatai szerint összesen 229 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a hitelintézetek. Ebben az Erste is igen aktív volt.

Az MNB-s hitelprogram ilyen értelemben pozitív hatással volt a treasury piacra is. Miközben ugyanis bár "kivitte" a vállalati hiteleket a devizapiacról, számunkra - igaz egyszeri - üzletet jelentett.

Geiszbühl Mihály

- Mit javasol a devizában üzletelő cégeknek?

- Nyugodtan éljenek az nhp-s hitellehetőséggel, majd megfelelő fedezeti műveletekkel zárják a teljes devizakockázatukat.

- A kkv-k nyitottak a kockázatkezelésre?

- A magyar kkv-piacon jól látszik, hogy a kockázatkezelésben még jelentős piaci potenciál van. Egy, az Imas International által az Erste Bank számára készített régiós felmérésben a magyarországi kkv-k 22 százaléka mondta azt, hogy végeztet valamelyik bankon keresztül devizaváltási tevékenységet, viszont csak 4 százalékuk foglalkozik a kockázatkezeléssel. Az utóbbi érték negatív tendenciát mutat, mert 2010-2012 között még 8-10 százalék között mozgott.

- A kkv-kat tehát nem érdekli a dolog?

- Ez túlzás. Sőt. A hazai tulajdonú kkv-piac 2001-2008 között jelentős fejlődésen ment át, és a cégek megértették a kockázatkezelés filozófiáját, jelentőségét. Ezt a tanulási folyamatot azonban megtörte a 2008-as válság. Az Erste Bank számára ez egyúttal azt is jelenti, hogy továbbra is nagy a terra incognita, azaz a potenciális ügyfélkör.

Összehasonlításképpen: amíg Magyarországon a kkv-k közül körülbelül minden ötödik cég foglalkozik a kockázatkezeléssel, addig a jóval fejlettebb pénzügyi kultúrájú Csehországban a kkv-k esetén 70 százaléka ez az arány.

- Hogy lehet elérni, hogy a magyarországi arányok javuljanak?

- Ez csak egy hosszú tanulási folyamat eredményeként változhat, amely az egész magyar treasury szakma számára kihívásokat tartogat. De ebben elsősorban az adott vállalat ‘'házi'' bankjának van szerepe és feladata. Talán ezért is fontos, hogy a kkv-k a bankválasztásnál az adott bank treasury szolgáltatásainak sokszínűségét és minőségét is figyelembe vegyék.

- Az Erste Bank NetTrader online devizakereskedési rendszerének segítségével az ügyfél közvetlenül hozzáférhet a devizapiacokhoz. Mennyire népszerű ez a kkv-k körében?

- A szolgáltatás a középvállalkozások mellett a mikro- és kisvállalkozói ügyfeleknek is lehetővé teszi a devizapiacokhoz való közvetlen hozzáférést. A szolgáltatást igénybe vevők már ötezer eurótól közvetlenül és automatikusan a devizapiacokról kapott árfolyamok alapján üzletelhetnek. A rendszert jelenleg mintegy 7-800 cég használja, közülük minden negyedik-ötödik rendszeresen; a kis tételekből havonta több mint 4 milliárd forint forgalom jön össze.

- Bár a jelenlegi magyar kormányzat ezt csak valamikor 2020 utánra ígéri, de mi lesz a treasuryk forgalmával a magyar euróbevezetés után?

- Jelentős átalakulás várható. Régiós vezetőként a saját területemen már átéltem a 2009. januári szlovák euróbevezetést. Az ottani euróbevezetés első évében megfeleződött a treasury teljesítménye és hosszú évek kitartó munkájára volt szükség, hogy a bevétel stabilizálódjon a korábbi évek átlaga alatt.