A Standard & Poor's Ratings Services legújabb, a hazai bankrendszerre leselkedő veszélyeket felmérő jelentése szerint a magyar pénzintézetek pénzügyi helyzete a közeljövőben tovább romolhat a recesszió miatt, a bankok helyzetét pedig csak nehezíti a gyenge és volatilis forint, valamint az államadósság finanszírozásának nehézkessége.

Az S&P jelentése éppúgy közrejátszott a csütörtök délutáni forintgyengülésben - az euró 271 fölött tetőzött -, ahogyan Bánfi Tamás jegybankár nyilatkozata, amelyben a további jelentős kamatvágás és a gyengébb forint szükségessége mellett érvelt. Erről bővebben itt olvashat.

A jelentést hónapokkal azt követően hozta nyilvánosságra a nemzetközi hitelminősítő intézet, hogy a gazdasági veszélyekre, valamint a bankrendszer strukturális gyengeségére hivatkozva lerontotta a pénzintézetek hitelképességének megítélését (BBB-), amelyhez egyúttal negatív kilátásokat is rendelt. Erről bővebben itt olvashat.

Magyarország jelentős külső finanszírozási igényei - amely forrása elsősorban a magas lakossági hitelállomány, valamint a nagymértékű külső egyensúlytalanság - olyan strukturális szintű gyengeséget okoznak, amelyek a gazdaságot szűkös és drága világpiaci finanszírozási formák felé sodorják.

Az S&P becslése szerint a magyar gazdaság az idén 6 százalékkal, jövőre pedig további 1 százalékkal zsugorodhat, ennek elsődleges okai a belső kereslet, az import és az export nagyarányú csökkenése, valamint a kormányzati megszorítások is.

A hitelminősítő szakértői szerint a magyar bankok egyesített pénzügyi profilja is romlik majd. Ennek elsődleges oka az S&P szerint a hitelbedőlések nagyarányú emelkedése lehet, amely akár 2011-ig mély nyomot hagyhat a banki profitokban, valamint a pénzintézetek tőkehelyzetében is.

A jelentés szerint a problémás eszközök aránya - beleértve az átütemezett hiteleket és a lefoglalt, fedezetként használt ingatlanokat és egyéb eszközöket - akár teljes hitelállomány 25-40 százalékát is kitehetik mire a recesszió véget ér. A hitelminősítő szerint azonban eztán sem várható gyors javulás a banki eredményekben, hiszen a gazdaság talpra állása lassú lesz.