Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csoportos létszámleépítést jelentett be hétfőn a British American Tobacco (BAT) Magyarországon: a cég átszervezés keretében várhatóan 180 munkatársától válik meg - közölte a BAT az MTI-vel. A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. mintegy 800 embert foglalkoztat Magyarországon.

A közlemény szerint a döntés nem érinti a Pécsi Dohánygyár működését. A hétfőn bejelentett átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A kiskereskedelmi egységek kiszolgálása a megszokott színvonalon folyik tovább.

Az átszervezést a piaci folyamatok változása, az eladások csökkenése és a kereskedelmi struktúra átalakulása kényszerítette ki, ami miatt a vállalat működése több éve veszteséges.

A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, idén már csak 3 milliárd szál cigarettát és kevesebb mint 2 milliárd szálnak megfelelő fogyasztási dohányt. A cigaretta esetén mindez 60 százalékos csökkenést, a teljes értékesítésben pedig 30 százalékos visszaesést jelent - olvasható a közleményben.

A dokumentumból kiderül: a visszaesésben a trafiktörvény is ludas. Úgy fogalmaznak: az átszervezés a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt. Hozzátették: a jövőben a termékek értékesítésére kívánnak teljes mértékben fókuszálni, a magyarországi és regionális támogató funkciókat pedig hátrébb húzzák a szervezeten belül.

Az átszervezés pontos menetéről a munkavállalók szakszervezetével és az üzemi tanáccsal megtörténtek az első egyeztetések, amelyek eredményeként minden fél számára kielégítő megegyezési javaslat született - ismertetik. A leépítés folyamatosan és lépcsőzetesen történik - teszik hozzá. A BAT jelezte: kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a leépítésben érintett munkavállalók számára minden szükséges támogatást megadjon a jelenlegi helyzetben, a törvényi kötelezettségén felül is segítve őket.


A céginformációs adatok szerint a társaság tavaly 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.