A Mol-csoport lezárta az Eni Hungária Zrt. megvásárlását, így csak Magyarországon 173 Agip -márkanév alatt üzemelő kút kerül a magyar olajtársasághoz, valamint átveszik az Eni nagykereskedelmi üzletágát is.

Hamarosan 537 Mol-kút működik majd Magyarországon és sokkal erősebb pozíció lesznek Budapesten, valamint az autópályák mentén. Mindenhol lesz Mol-töltőállomás az országban 50 kilométeren belül - tette hozzá a cég vezetője.

A Mol Nyrt. még tavaly októberben állapodott meg az Enivel az átvételről, amelyben a kenőanyag-nagykereskedelmi üzletág nincs benne. A tranzakció értékét Fasimon nem árulta el. Piaci becslések szerint az ár 25-50 milliárd forint között lehetett, de - a Napi.hu információi szerint - valószínű, hogy inkább az alsó érték volt reális.

A Molnak az a célja, hogy piaci jelenlétét a finomítóinak ellátási sugarán belül növelje. Emiatt vettek meg mintegy 450 töltőállomást a régióban, így már a Mol-hálózat több mint 2000 egységből áll és egymillió ügyfelet szolgál ki naponta.

A cég az elmúlt években komolyan terjeszkedett a régióban. Csehországban a Lukoltól 44, az Enitől 125 kutat vettek át, így már 311 egységük van és a második legnagyobb szereplők a piacon. Romániában 42 Eni kút megvásárlásával 205 darabra növelték egységeik számát, amivel piaci részesedésük a harmadik legnagyobb. Szlovákiában szintén az Enitől vettek át 41 kutat, így már 253 kút működik. Ez a Molt a legnagyobb szereplővé tette az országban. Szlovéniában 17 Eni-kutat vettek meg, 57 Mol töltőállomás működik, amely a harmadik helyre volt elég.