Nagy meglepetést keltett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a szombat reggeli bejelentés, miszerint a Central Médiacsoport Zrt. pénzügyi befektető vállalat részesedést vásárolt az Animus könyvkiadóban. A Varga Zoltán tulajdonában levő médiacsoport 50 százalékos tulajdonrészhez jutott az Animus Kiadóban - ezt  Lipták Tímea, a Central csoport magazin üzletágának vezetője, valamint Gábor Anikó és Balázs István az Animus résztulajdonosai jelentették be szombaton.

Az üzlet értéke nem publikus, de annyit tudni lehet, hogy az Animus tavaly 230 milliós árbevételt ért el, ami idén minimum 20 százalékkal emelkedik.

A Central Médiacsoport 2003 óta foglalkozik könyvkiadással; a cég kiadványai háromszor kapták meg a szakma legrangosabb elismerését, a Szép Magyar Könyv-díjat. Az Animus Kiadó megvásárlásával ezt a sikeres üzletágat kívánják tovább erősíteni.

Az Animus Kiadó 1991-es alapítása óta Magyarország egyik legstabilabban működő könyvkiadója; többek közt olyan sorozatokkal vált ismertté, mint a Kisokos zsebnyelvkönyvek, de az igazi sikert a Harry Potter-regények, illetve a nagy népszerűségnek örvendő skandináv krimik (köztük a Millennium-trilógia és Jo Nesbo művei) kiadása hozta meg számukra.

Az eddig családi tulajdonban levő kiadó és a Central Médiacsoport idén 80 új kötet kiadását tervezi. Az Animus olyan sikerszerzőket ad ki, mint a skandináv krimi királyának tartott Jo Nesbo, vagy J. K. Rowling, akinek Harry Potter köteteiből itthon is több százezret adtak el.

Balázs István a bejelentés kapcsán elmondta: a cég sikerét a kiskokos nyelvkönyv család 16 kötete alapozta meg, amelyből összesen több millió kötetet értékesítettek. Több százezer példány került a könyvesboltokba a Kisbaba működése című sorozatból és az Animusnál megjelent ifjúsági kötetekből is. A Centrál Médiával most egyesült könyvkiadó kínálatában jelenleg 400 cím található.

Varga Zoltán a Napi. hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványban évek óta szerepel, a finn Sanoma lapkadó  magyarországi cégét tavaly júliusban vásárolta meg. Varga Zoltán a tavalyi rangsorban a 77.  helyen állt 8,3 milliárdos vagyonnal. Az idei 100 leggazdagabb kiadványban ennél jóval előkelőbb helyre került, hiszen idén februában bevezették a tőzsdére a Wizz Airt, amelynek ő volt a legnagyobb egyéni befektetője. A 100 leggazdagabb 2015 kiadvány május 14-én jelenik meg.