Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szolnoki Prizma és Gyökér út környékén levő mintegy egyhektáros területen talált kőolajat a tervek szerint kitermelik. A fúrási célpont kiválasztását szeizmikus mérések előzték meg, ezek alapján bíztak abban, hogy olajat találnak itt.

A kutatófúrást a legszigorúbb környezet- és egészségvédelmi, valamint munkabiztonsági előírások betartásával kivitelezték, azt a bányafelügyelet a helyszínen ellenőrizte. Arra a kérdésre, hogy a fúrás mennyibe került, annyit mondott: átlagosan, egy kétezer méteres fúrás alapköltsége megközelítőleg kétmillió dollár.

A Magyarországon 2013 óta jelen levő O&GD Central Kft. anyacége, a Sand Hill Petroleum B. V. A kft. budapesti kutatási központtal működik, mintegy 60 munkavállalót foglalkoztat. A cég kutatásokat folytat a Körös, Nádudvar és Újléta kutatási területeken, emellett az Erdélyi-medence öt területére előkutatási engedéllyel rendelkezik. Új koncessziós területei Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta és Ócsa - mondta Breitner Dániel.

A társaság legközelebb szerdán kezd kutatófúrást szintén Szolnokon, a Sashalmi és a Törteli út sarkán levő mintegy egyhektáros területen, kőolajtelepek után kutatnak. Sikeres fúrás esetén a kút kiképzése és tesztelése március-áprilisban várható.

Tavaly a 4-es út elkerülő szakasza és a Holt-Tisza közötti mintegy egyhektáros területen végzett fúrást az O&GD Central Kft., a talált földgáz bekötésre vár. Az elmúlt évben az ország számos más területén is, egyebek között Tiszapüspöki, Álmosd, Konyár környékén mélyítettek fúrásokat, amelyek közül több fúrás sikerrel zárult.

A nyilvános cégadatok szerint az O&GD Central Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2015-ben 448 millió forint volt, míg 2014-ben nem volt a cégnek értékesítésből származó árbevétele. Mérleg szerinti eredményként a cég 2015-ben 2 milliárd 253 millió forint, míg egy évvel korábban 3 milliárd 323 millió forint veszteséget könyvelt el.