A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet esetében az összes betét 27,8 milliárd forint, a zárolásokkal együtt a kártalanítási kötelezettség keretében 22,9 milliárd forintot kellett kifizetnünk - jelentette be Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kommunikációs vezetője. A Magyar Nemzeti Bank 2014. január 23-ával vonta vissza a takarék működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. A kártalanítás január 24-ével indult. Az alap már közelít a biztosított betétesek 100 százalékának kifizetéséhez. Az uniós peremfeltételeknél szigorúbbak vagyunk magunkkal szemben, például amíg az EU 20 munkanapos kártalanítást ír elő, mi ennek a felét tűztük ki magunk elé - fogalmazott pénteken Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója. A kifizetés teljes költsége az ökölszabály szerint a betétállomány mintegy 0,3 százaléka, ebben az eetben ez körülbelül 60-70 millió forintra rúg.

Körmend számokban:

Biztosított és kártalanításra jogosult betétes összesen: 10 072

Ebből:

  • magánszemély: 8563 fő (20,73 milliárd forint)
  • jogi személy: 1475 darab (2,07 milliárd forint)
  • tulajdonközösség: 34 darab (0,1 milliárd forint).

Összesen 77 darab biztosított összeghatár (100 ezer euró) feletti betétest találtak, akik majd a végelszámolás/felszámolás keretében juthatnak pénzükhöz. (Az OBA majd - a nem biztosított betétesekhez hasonlóan - a D kategóriába kerül a felszámolás során a kielégítési sorrendnél.) Az 500 forint alatti betétekre az OBA nem fizet kártalanítást, ezek száma 709 darab, teljes összege 54 ezer forint.

Töröcskei István ÁKK-vezérigazgató csak tagja, nem pedig "jelentős tulajdonosa" a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek, annak működését befolyásoló döntéseket nem hozott - közölte még január végén az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), miután az Együtt-PM kedden Töröcskei távozását követelte az ÁKK éléről a körmendi takarékszövetkezet csődje miatt.  Január elejeén elsőként a Napi.hu írt arról, hogy a Körmend és Vidékével szemben indult felügyeleti vizsgálat több negatív megállapítást hozhat a tevékenységével kapcsolatban.

Az OBA gyorsaságát jelzi, hogy a kártalanítás elindulása utáni a hetedik munkanapon a kifizetendő pénz 95,4 százaléka, a tizedik munkanapra pedig a 96,8 százaléka már az érintetteknél volt - mára pedig a biztosított betétesek 99,6 százalékát, a biztosított érték 98,4 százalékát kifizették.

Ilyen gyors kártalanításra ismereteink szerint jelenleg csupán az angolok képesek - fogalmazott Tóth. Ez volt a harmadik OBA-kártalanítás, ahol minden érintett kérdőívet is kapott arról hogy mennyire elégedett az alap tevékenységével.

Az OBA készen áll arra, hogy egy a körmendinél nagyobb kártalanítást is végigvigyen - jelentette ki Fekete-Győr.

A kártalanításnak háromféle módja volt a körmendi esetben. Az egymillió forint alatti összegeket házhoz vitte a Magyar Posta Zrt., a 3958 ilyen eset összesen 1,3 milliárd forintot jelentett. Az 1-5 millió forinti pénzeknél a kártalanítás az OTP Bank Nyrt. révén OBA Betétbiztosítási Kártyával történt, e speciális kártyák 90 napig élnek, ilyen módon 2731 esetben összesen 6 milliárd forintot fizettek ki. Az 5 millió forint feletti kifizetések a Takarékbank Zrt. (mint kifizető ügynök bank) közreműködésével zajlottak, a 2112 ilyen betét után 15,2 milliárdot folyósított az OBA.