Egy hét alatt kétszer is megemelte az állami tulajdonos a Concordia Zrt. alaptőkéjét: először 10 millió, azután 50 millió forinttal, így végeredményben 2,13 milliárd forintra nőtt. Valójában azonban összesen 3,672 milliárd forint állami forrást helyeztek el a közraktározó cégnél - derül ki az alapító okirat változásából.

A Concordia vezérigazgatója, Gaálné Dári Katalin nem válaszolt a lap megkeresésére, de az alapítói határozatokból az látszik, hogy új üzletbe fog az állami közraktárcég. A készpénzes juttatásból 671,198 millió forintot kapott ugyanis arra, hogy megvegye a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. agrárcégét, az Agro Rehab Nonprofit Kft.-t. A második lépcsőben átutalt hárommilliárd forintot pedig az új szerzemény "megtérülő beruházásokat bemutatott fejlesztéseihez" nyújtotta az állami vagyonkezelő, "a kft.-ben való későbbi tőkeemelésre".

Az Agro Rehabot három éve alapította a Főkefe, kifejezetten mezőgazdasági termelésre és értékesítésre. A megváltozott munkaképességű embereket is foglalkoztató cég a kóserüzletágban épített ki pozíciókat. (Az általuk fóliában termesztett zöldségek kóserségét a rovarmentesség jelenti.)

Az Agro Rehab tavaly októberben viszont jó piaci lehetőségekről adott hírt, akkoriban kapott engedélyt arra, hogy az Egyesült Államokba is beszállíthassa a termékeit - derül ki a Világgazdaság írásából.

(Képünk illusztráció.)