Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Wanhua kínai vegyipari csoport tegnap este lehívta a BorsodChem (BC) részvényekre vonatkozó opcióját, így a magyar vegyipari társaság a Wanhua család tagja lett - mondta egy mai sajtótájékoztatón Wolfgang Büchele a BC elnök-vezérigazgatója. A szerződés lehetőséget ad a kínai társaság részesedésének további növelésére - tette hozzá.

A Wanhua-csoport elnöke Jason Ding elmondta, cége 96 százalékos tulajdonosa a magyar vállalatnak, miután megszerezte a Permira és a VCP birtokában lévő valamennyi részvényt. A tranzakció értéke tegnapig bezárólag 1,23 milliárd euró. Ding a Napi Gazdaság kérdésére nem kívánta elárulni a most megszerzett 58 százalékos részesedés vételárát.
A Wanhua elnöke kifejezte köszönetét a magyar kormánynak a támogatásért: Orbán Viktor Sanghajban meghallgatott minket és támogatásáról biztosított - mondta. Köszönetét fejezte ki egyúttal a finanszírozásban szerepet vállaló Bank of China-nak is.

Ding megköszönte a BC vezetésének munkáját is, hangsúlyozta, a Wanhua szakmai befektetőként van jelen a magyar társaságban. A kínai cégcsoport izocianát-termelésben a világ leggyorsabban fejlődő cége, jelenlegi MDI-termelése eléri az egymillió tonnát. Kiemelte, a Wanhua kínai tdi-üzeme az ország egyetlen "környezetbarát vállalat" címet elnyert vegyi gyára.

A Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a BorsodChem további növekedését és biztosítja a munkahelyek megőrzését a társaságnál - áll a Wanhua közleményében. A múlt évben végrehajtott átstrukturálás részeként a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsátott a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat jelenleg az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére használ fel. A BorsodChem hosszú távú fejlesztését mostantól a Wanhua biztosítja a Bank of China által vezetett banki konzorcium pénzügyi támogatásával.

"A BorsodChem Wanhua Csoportba történő integrációjával - melynek során a két regionális vállalat egyetlen globális társasággá alakul át - létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója. Meggyőződésem, hogy az iparági know-how megosztására és a természetes szinergiák kiaknázására épülő partnerségünk előnyös lesz." - mondja Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója. "A BorsodChembe történő befektetéssel a Wanhua előre lép a globális vállalattá válás útján. A Wanhua Csoporton belül a BorsodChem feladata lesz majd a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása. Célunk, hogy a BorsodChem termelését tovább bővítsük és a vállalatot Európa legversenyképesebb izocianát-gyártójává alakítsuk." - tette hozzá Jason Ding.

A Wanhua hatékony gyártási technológiákkal és elkötelezett munkavállalókkal rendelkező, sikeresen újjáalakított vállalatot vásárolt meg. A Wanhuával történő stratégiai együttműködés révén a BorsodChem még szorosabbra fűzi a Wanhua Csoport európai vevőivel fenntartott partnerkapcsolatot. Ráadásul, az együttműködés révén a BorsodChem hozzáférést nyer az ázsiai piacokhoz. E kiváló jövőbeli lehetőségeknek köszönhetően a BorsodChem továbbra is Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója marad. - mondta Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

A BorsodChem EBITDA-ja 2010-ben drámaian javult, és meghaladta a 90 millió eurót - mondta a sajtótájékoztatón Büchele. Idén ez az érték jelentősen meghaladja majd a 100 millió eurót - tette hozzá.

A Permira Alapok, a Permira és a VCP, mint a BorsodChem előző többségi tulajdonosai, elégedettek, hogy a Wanhuával sikeresen lezárták ezt a tranzakciót. A VCP továbbra is partnerként támogatja a Wanhuát.


Válságkezelési és átstrukturálási tapasztalatokkal rendelkező világszínvonalú menedzsment-csapat kialakításával és egy sikeres átalakítási program végrehajtásával a Permira elérte, hogy a BorsodChem mára sokkal versenyképesebb és szilárdabb alapokon áll, mint négy évvel ezelőtt. Meggyőződésünk, hogy az új tulajdonos a Permira és a VCP által megkezdett úton továbbhaladva folytatja a vállalat növekedési stratégiájának végrehajtását. - mondta Christian Neuss, a Permira partnere.

Ez a tranzakció igen jelentős Közép-Európa számára és egyben utat nyit kínai vállalatok további befektetései előtt a régióban. Elkötelezett befektetőként több mint tíz éve jelen vagyunk a BorsodChemben és örömmel folytatnánk szerepvállalásunkat a vállalat életében a Wanhua irányítása mellett - mondja Heinrich Pecina, a VCP vezető partnere.