A Swietelsky Vasúttechnika Kft. építheti a felcsúti kisvasutat - tudta meg a Hír24. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány és a cég július 10-én írta alá a szerződést. A tervek szerint a kisvasút október 31-re készül el.

A céget nem közbeszerzési eljárás keretében választották ki. A magyarázat erre a Miniszterelnökség szerint az, hogy a projekt bruttó összköltsége 857 millió forint, az EU pedig ehhez 600 millió forintot ad, az EU-s támogatás tehát nem éri el a projekt teljes költségének a 75 százalékát, így nem is kell közbeszerzési eljárást kiírni .(A közbeszerzési törvény szerint a közbeszerzések célja a közpénzek nyilvános, átlátható elköltése, s a verseny biztosítása a cégek számára - a szerk.)

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. az osztrák Swietelsky leányvállalata. Ahogy korábban beszámoltunk róla, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumi elnöke cége, a Mészáros és Mészáros Kft. a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel és az A-Híd Zrt.-vel közösen nyerte meg a nyár folyamán 6,89 milliárd forintért a győr-gönyűi kikötő fejlesztésére kiírt tendert.

A kormány 2013-ban döntött úgy, hogy egy határozattal kiemelt beruházássá nyilvánítja a kisvasutat, egyben elkülönít rá 600 millió forint, részben uniós fejlesztési forrást. A pályázaton egyetlen indulóként a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát is működtető, Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány futott be, ő szerződött tehát tovább a kivitelezésre - részletek a Hír24-en olvashatók.