Az állami és uniós pénzeket költő intézmények és vállalatok az első felében összesen 5301 közbeszerzési eljárást zártak le eredményesen, 22 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - tette közzé legújabb adatait a Közbeszerzések Tanácsa (KT). Értékben azonban ennél kisebb volt a bővülés, mintegy 9 százalékos, a közbeszerzések kiírói 771,8 milliárd forint elköltéséről döntöttek az első hat hónapban. (Tavaly ugyanebben az időszakban 708,8 milliárdra rúgott a közbeszerzési forgalom, ami az előző évhez képest kis mértékű, hat százalékos csökkenést jelentett.)

A legtöbb közbeszerzést (2693 eljárást, az összes közbeszerzés 51 százalékát) az önkormányzatok és intézményeik bonyolították le (218 milliárd forintért), azonban értékben a közjogi szervek (240 milliárddal) beelőzték a korábbi éllovas önkormányzatokat, és 2010 első félévéhez képest jelentősen többet költöttek a közszolgáltatók (79 után 146 milliárdra) és a központi költségvetési szervek is (97 helyett 136 milliárdot).

A beszerzők az eljárások értékét tekintve 53,5 százalékban használtak fel uniós forrást a közbeszerzések finanszírozására (közel azonos arányban, mint 2010-ben), míg az eljárások számát tekintve 47 százalékban (ami közel tíz százalékos növekedést jelent az előző félévhez képest).

A legnagyobb összegben az építési beruházások részesedtek az összértékből, a teljes forgalom 55 százalékát építési munkák megvalósítására költötték a beszerzők.

Az eljárások számában és értékében bekövetkezett eltérő mértékű növekedés következtében az egy közbeszerzési eljárásra jutó összeg 145,6 millióra csökkent a korábbi 162,7 millió forintról - közölte a KT.