A közös szándéknyilatkozatot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt., a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt., a Philip Morris Magyarország Kft. és a Róna Dohányfeldolgozó Kft. írta alá.

A közlemény szerint az aláírók megerősítették, hogy egyetértenek a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szellemiségével, a rendszer zökkenőmentes 2013. július 1-jei felállásának fontosságával, a piac és a fogyasztók ellátásának biztosításával. Rögzítették szándékukat arra, hogy fontos tényezőként veszik figyelembe a fogyasztók érdekeit és az ellátás biztonságnak a lehető legnagyobb mértékű biztosítását.

A közlemény szerint a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kezdeményezésére jött létre a nyilatkozat, amelynek célja a Magyarországon 2013. július 1-jével kialakításra kerülő új dohánytermék-kiskereskedelmi rendszer bevezetése, a törvények betartatásának hangsúlyozása, valamint szakmai egyeztetés és az együttműködés hatékony megerősítése. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. az aláíráskor felhívta a figyelmet arra, hogy valamennyi hazai dohánypiaci szereplőnek fokozott figyelemmel kell lennie tevékenysége során az Fdvtv-ben megfogalmazott törvényi célok megvalósulására és a rendelkezések maradéktalan betartására - álla a közleményben.

Gyulay Zsolt, a Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a továbbiakban rendszeres szakmai konzultációt kíván folytatni és minden erejével azon lesz, hogy egy összehangolt, hatékony rendszer kerüljön kialakításra a törvények szigorú betartatása mellett - tették hozzá.