Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új elnököt, alelnököket választ csütörtökön a BKIK. Az elmúlt hónapokban botrányt botrányra halmozó szervezet küldöttgyűlésén a jelenlegi elnök és elnökség mellett az ellenőrző bizottság is visszaadta mandátumát, hogy lehetőséget adjon egy új vezetés megválasztásának.

A választás előtt Parragh László, a MKIK elnöke rövid beszédben hívta fel a figyelmet a választás tétjére. Szavai szerint hogy véget kell vetni a kettős vezetésnek, és a stratégiai tanácsadó testület megszüntetésével az elnökségnek és egy főtitkárnak kell átvenni a szervezet vezetését. Ezzel egy időben teljesen át kell alakítani a BKIK gazdálkodását is. Centralizálni kell, megszüntetni a tagozatok önálló gazdálkodását és azokat az alkukat, amelynek eredményeként a kamarai pénzek egyes, vezetőkhöz köthető cégekhez vándoroltak.

Parragh sokadszorra hangsúlyozta az etikai normák betartásának szükségességét, a szervezet ugyanis közpénzzel gazdálkodik és szavai szerint ezzel felelősségteljesen kell bánni. Figyelmeztetett: három hónap alatt teljesen át kell alakítania a működést és a májusi küldöttgyűlésen már egy új költségvetést kell elfogadni.

Az elnöki posztra a korábbi három helyett két jelöltet állítottak: Rév Andrást, az eddigi alelnököt és Krisán Lászlót. Az előző a kamarában évtizedek óta vezetői posztot tölt be, Krisán pedig új, fiatal jelölt aki bírja Parragh támogatását is.

Az elnöki szavazás elfő fordulójában a listára kerülés volt a tét. A küldöttek közül 62-en szavaztak Krisán Lászlóra (képünkön), 59-en pedig Rév Andrásra - így mindketten hivatalosan is elnökjelöltek lettek.

Az alapszabály szerint lehetőség volt a helyszíni jelölésre is, de a küldöttek nem éltek ezzel a lehetőséggel. A titkos szavazás 53-40 arányban Krisán Lászlót győzelmével végződött, így ő lett a BKIK elnöke.

Az újonnan megválasztott vezetőre nem kisebb feladat vár, mint az idén 167 éves budapesti szervezet teljes megújítása. A BKIK - amint erre Parragh László bevezető beszédében is utalt - a magyar kamara arca, ezért az évek óta tartó botránysorozat sem tekinthető a fővárosi szervezet "magánügyének". A BKIK a 23 tagú magyarországi kamarai hálózatban nem csupán a fővárosi pozíció miatt számít kiemelt tagnak, hanem azért is, mert itt a legjelentősebb, mintegy 300 ezres a taglétszám.