Általános probléma, hogy az induló civil és nonprofit szervezetek, társadalmi vállalkozások képtelenek fenntarthatóan működni, hosszú távon életben maradni. Az Erste ezért nem egy egyszerű jótékonysági pénzosztóműhelyt hozott létre: a SEEDS programban résztvevő társadalmi vállalkozások testre szabott, többlépcsős fejlesztést, szakmai segítséget kapnak. Emellett a legígéretesebb vállalkozások vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, befektetői kapcsolatokat építhetnek, és felkészítést kaphatnak banki hitelből történő finanszírozásra, valamint a program folytatásában - újabb másfél év - is részt vehetnek.

A bank kétszáz jelentkező közül választotta ki a 68 támogatott szervezetet, amelyek a mentorálás és a képzés mellé akár banki hitelt is kaphatnak. A résztvevő szervezetek közül a legígéretesebbek és legelkötelezettebbek akár összesen 240 ezer euró keretösszegű vissza nem térítendő pénzügyi támogatásban is részesülhetnek az Erste Alapítvány jóvoltából. Emellett a programot az EU Foglalkoztatás és szociális innováció európai programja (EsSI) is 126 ezer euróval támogatta.

A workshopsorozaton résztvevő szervezetek között van több olyan szervezet is, amely már elindult, sőt akár több éve működik is. Ilyen a Nem Adom Fel Alapítvány, a Budapest Bike Maffia, a Kockacsoki Nonprofit Kft., a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a Kultúrgorilla vagy éppen a Re-Cikli Műhely. A cél az esetükben is az, ahogy hosszútávon fenntarthatók legyenek, hatásuk továbbgyűrűzzön a társadalomba.

A program egyik lebonyolítója, az Erste Group Social Banking Development részlege hasonló tevékenységet folytat a közép-európai régióban. Jelenleg 150 szervezetet támogatnak, 16 millió eurónyi hitelt osztottak szét társadalmi vállalkozások között.