Külföldre küldik a magyar pálinkafőzőket

Óvatos szakértői becslések szerint évente immár több tízezer liternyi pálinka illegálisan kerül vissza a hazai piacra, miközben szinte az ország minden pontján évek óta folyamatosan csökken a legális főzdék száma.
Körtési Zsolt, Leszák Tamás, 2009. augusztus 18. kedd, 06:55

Nem véletlen, hogy - különösen a nyugati határ menti régiókban - virágzik a pálinkabiznisz, hiszen míg itthon jövedéki adót, az illegális főzésért pedig tetemes büntetést kell fizetni, addig például Ausztriában és Németországban, saját használatra, adózás nélkül is szabad főzni. Szlovéniában szintén jóval liberálisabb a szabályozás. A lefőzött szesz ugyan adóköteles, ám a közteher mértéke csekély, ráadásul ott minden korlátozás nélkül, már pár száz euróért lehet főzőberendezéseket is vásárolni.

További részletek a Napi Gazdaság mai lapszámában

HOZZÁSZÓLÁSOK