A hazai privátbanki üzletágak válságállóbbnak bizonyultak, mint a többi banki terület - foglalta össze a magyarországi privátbanki szektor 2012-es állapotfelmérésének egyik legfőbb megállapítását Karagich István, a tanulmányt immár rendszeresen megjelentető Blochamps Capital vezetője. Mindez annak fényében érdekes, hogy a válság idején rendkívül komoly bizonytalanság volt a piacon, hiszen senki nem tudhatta, hogy az ügyfélkör miként viseli majd a gazdasági válság hatásait. A privátbankok a jelek szerint stabilan tudják hozni a 1 százalék körüli ROA-sűzintet, ami ma már felértékeli az üzletágakat. Már csak azért is, hiszen az üzletág nem köt le tőkét, sőt a bank likviditását is segíti - aligha véletlen, hogy a bankok egyre nagyobb becsben tartják ezeket az üzletágakat.

A piac ennek ellenére átalakulóban van - több kisebb szolgáltató privátbanki aktivitása megszűnt, egyesek kivárnak a fejlesztéssel, ugyanakkor sok korábbi "boutiqe státusú" szegmens-szolgáltató a felfelé lépést készíti elő. E tekintetben komoly átalakulást jelent, hogy Karagich szerint a prémium-szegmens egyre feljebb tolódik: a jelenlegi 5-20 milliós kezelt vagyon középtávon is 10-50 millós szintre csúszik majd fel, így a szolgáltatási terület új fejlesztéseket igényelnek mind a technológia, mind személyi oldalon.

A tovább koncentrálódó piacon azok a szolgáltatók lehetnek sikeresek, akik a telített termékpalettán túl az ügyfelekkel történő együttgondolkodásra helyezik majd a hangsúlyt s így megerősítik az ügyfelek bizalmát.

A 2012. év elején kivitt pénz visszahozatalával kapcsolatban a Blochamps vezetője úgy vélekedett, hogy ezek visszahozatala nem lesz könnyű, ahhoz nagyon nyomós érvek kellenek. A hozamért már nem feltétlenül kell "magyar" számlán tartani a pénzt, hiszen lehet a pénz úgy Magyarországon is, hogy akkor már nem magyar etnitás lesz a pénz tulajdonosa, hanem valamilyen off-shore országban bejegyzett cég. A prémium szegmens tagjai vélhetően fenntartják majd a külföldi számláikat, ám annyit talán el lehet érni, hogy új pénzeket már ne allokáljanak külföldre - bár e téren a tranzakciós illeték bejátszhat. Ezzel kapcsolatban a szakember úgy vélekedett, hogy a szektornak komoly kihívást jelent a tranzakciós illeték kezelése is. Karagich szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy üzleti érdek-közösségek fognak együtt mozdulni - ez jelenti majd az igaz veszélyt.

Az évi átlagos 200-300 milliárd forint közötti "bevett" külföldi vagyontranszfert a piac tavaly az első hat hétben "megcsinálta", és utána a komoly mozgások ellenére, biztos, hogy bőven túl volt a 300 milliárd forinton felül a kivitel. Az idei várakozások szerint a mostani bizonytalanságok után a legoptimistább várakozások szerint is nagy eredmény lesz, ha 300 milliárd forint alatt marad majd a vagyontranszfer mértéke.